Nume noi printre bancile din Romania

Data publicarii: 08-11-2006
Cea mai puternica banca cipriota din segmentul de retail - Bank of Cyprus - va deschide o sucursala in Bucuresti, cel mai probabil in primele luni ale anului viitor, a anuntat Andreas Eliades, Chief Executive Officer al bancii cipriote. De altfel, banca cipriota nu este singura care si-a mmanifestat interesul pentru Romania. Alte banci, de peste Ocean (Bank of America) si din cadrul UE (Gdanski Bank din Polonia) au anuntat deja ca intentioneaza sa deschida oficii in tara noastra incepand de anul viitor. Motivele pentru care institutiile financiare straine se indreapta spre Romania sunt simple; piata creditului este in plin avant, cu toate restrictiile impuse de BNR, iar profiturile care se pot obtine sunt inca foarte mari.

Contactat de Gandul, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca nici o banca straina care doreste sa deschida dupa 1 ianuarie 2007 un birou la Bucuresti nu mai are nevoie de autorizatie din partea BNR. "Vor depune doar o simpla notificare Bancii Nationale", a precizat Vasilescu, adaugand ca nu cunoaste numarul exact al bancilor care vor veni incepand de la anul, in Romania.

De altfel, reprezentantii bancilor straine spun ca masurile luate de BNR pentru limitarea vitezei de crestere a creditului nu vor putea fi aplicate pe termen lung. "Uitati-va ce se intampla in Bulgaria, unde Banca Centrala a luat masuri similare. Au anuntat recent ca, de la 1 ianuarie 2007, restrictiile la creditare vor disparea. Asa ar trebui sa se petreaca lucrurile si in Romania, pentru ca un stat cu un sistem bancar solid si transparent, care nu exporta credite ca sa evite nu stiu ce norme, ajuta la soliditatea economica a tarii respective", a declarat reprezentantul unei banci straine care functioneaza in Bucuresti.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: