Dragnea: Nu mai putem obliga o familie care locuieste intr-o casa de chirpici sa aiba asigurare obligatorie

Data publicarii: Astazi, 19-09-2013 | Finante-Banci

Societatile de asigurari nu fac coada la poarta unui om care sta intr-o casa de chirpici, ca atare cred ca nu putem continua sa obligam o familie amarata sau un om simplu sa incheie o asigurare de locuinta, a declarat, miercuri, vicepremierul Liviu Dragnea, dupa sedinta saptamanala de Guvern.

"Punctul meu de vedere fata de asigurarea locuintelor, in ceea ce priveste prevederile legale, este ca sunt de acord cu obligativitatea ca locuintele de tip A, care se refera la cele care au zidarie si sunt solide, sa nu primeasca niciun fel de despagubiri in cazul unor dezastre. Dar noi discutam despre locuintele de tip B, care sunt facute din pamant, si in care stau oameni amarati. Aici sunt doua lucruri: eu nu cred ca noi putem continua sa mentinem aceasta prevedere legala, sa obligam o familie amarata sau un om simplu, foarte batran, care sta intr-o casa de chirpici, sa se mai si asigure, pentru ca n-are bani. Al doilea aspect este ca sunt foarte curios cate societati de asigurare au fost de acord sa asigure o astfel de cladire. Atunci, suntem in situatia in care aceasta prevedere legala ne obliga pe noi, astazi, sa adoptam o Hotarare de Guvern prin care sa acordam direct despagubiri pentru constructia casei, iar pe de alta parte pe cei care au fost afectati de inundatii putem sa-i obligam, dar daca oamenii aceia nu au bani? Societatile de asigurari nu se inghesuie, nu fac coada la poarta unui om care sta intr-o astfel de casa, pentru ca despagubirea este de 10.000 de euro. Nu cred ca o societate de asigurari a facut lucrul asta sau va face lucrul asta", a spus Dragnea.

Conform datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale /PAID/, publicate la inceputul lunii aprilie, numarul politelor PAID in vigoare, la finalul lunii martie, a scazut la 333.091, mai putine cu 1,3% fata de luna februarie, si cu 32% fata de nivelul inregistrat la finalul aceleiasi luni din anul precedent.

Din acest total, cele mai multe erau in Muntenia (22,2%), respectiv in Bucuresti (17,6%). Podiumul este incheiat de Moldova, cu 15,2% polite din total. Procentaje importante au fost inregistrate si in Transilvania (12,8%), Dobrogea (8,5%), Oltenia (7,3%), Banat (5,8%), Crisana (5,2%), Bucovina (3%) si Maramures (2,4%).

De asemenea, in functie de distributia pe tipul de locuinta, cele mai multe (63,2%) era de tip A, iar restul de tip B. Totodata, 57,7% dintre locuintele asigurate proveneau din mediul urban, in timp ce restul este detinut de rural. Cele mai multe polite vandute in luna martie (541) au fost in ziua de 14 a fiecarei luni.

Pool-ul a fost constituit ca societate de asigurare, in luna noiembrie 2009, de catre 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Organizatia reprezinta o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei-cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro pentru o suma asigurata de 10.000 euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: