Negritoiu: "Ma astept ca banca centrala sa maresca dobanda si rezervele obligatorii"

Data publicarii: 09-11-2006
Bancherii se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mareasca, intr-un viitor apropiat, atat rata dobanzii de politica monetara, cat si nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor, a declarat joi, presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu. "Nu ma astept ca aceste majorari sa aiba loc chiar maine, dar consider ca ele se vor produce totusi intr-un viitor apropiat", a spus Negritoiu. Daca majorarea ratei dobanzii de politica monetara este oarecum normala, in schimb, majorarea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor va avea efecte negative asupra pietei bancare din Romania, intrucat, masura  va spori atat costurile bancilor, cat si pe cel creditelor, spune Negritoiu.

Piata bancara din Romania s-a maturizat in ultimul timp, datorita cresterii numarului de clienti corporativi, a caror educatie si al caror profesionalism au obligat bancile sa ofere produse mai complexe si de calitate. Din pacate, supravegherea sistemului bancar exercitata de BNR nu se ridica la nivelul de maturitate al pietei, sustine Negritoiu. Controlul si masurile BNR distorsioneaza in continuare activitatea pietei si intarzie dezvoltarea acesteia, considera presedintele ING Romania.

In luna septembrie, Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de mentine dobanda anuala de politica monetara la 8,75% si de a steriliza surplusul de lichiditate de pe piata monetara, la sfarsitul lunii septembrie am putea avea o rata anuala a inflatiei de circa 6%.

Rata rezervelor minime obligatorii in lei a fost majorata in luna iunie de la 16% la 20% din totalul pasivelor in lei ale bancii. Pentru valuta, ultima majorare a avut loc in luna martie de la 35% la 40%, atat pentru euro cat si pentru dolar.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: