Creditul se va scumpi catre final de an

Data publicarii: 10-11-2006
O noua voce, de data aceasta apartinand unui bancher de calibru, cu multa experienta in peisajul bancar romanesc postdecembrist, se adauga corului celor care sustin scumpirea iminenta a creditului, aflam din Curentul. Presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, considera ca "banca centrala va mari dobanda si rezervele obligatorii". Practic, ambele proceduri amintite sunt instrumente clasice pe care bancile centrale le utilizeaza pentru scumpirea si restrangerea creditului.

Situatia este cu atat mai surprinzatoare cu cat vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii, cu o economie mult mai putin dezvoltata, dar si cu venituri mult mai mici, au anuntat ca vor lasa piata sa decida asupra dobanzilor si nu vor limita la un anumit plafon gradul de indatorare a cetatenilor. Nu-i mai putin adevarat ca in Bulgaria, atat gradul de indatorare a vecinilor, cat si nivelul restantelor la returnarea imprumuturilor sunt mai mici ca pe meleagurile mioritice. Daca majorarea ratei dobanzii de politica monetara este oarecum normala, in schimb, majorarea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor va avea efecte negative asupra pietei bancare din Romania, intrucat masura va spori costurile bancilor si, implicit, pe cele ale creditelor, spune Misu Negritoiu.

Piata bancara din Romania s-a maturizat in ultimul timp datorita cresterii numarului de clienti corporativi, a caror educatie si al caror profesionalism au obligat bancile sa ofere produse mai complexe si de calitate. Din pacate, supravegherea sistemului bancar exercitata de BNR nu se ridica la nivelul de maturitate al pietei, considera Negritoiu. Controlul si masurile BNR distorsioneaza in continuare activitatea pietei si intarzie dezvoltarea acesteia, considera presedintele ING Romania.

"Liberalizarea contului de capital nu a avut nici un efect. Nu doar ca nu au intrat bani, ci au iesit", a declarat ieri Misu Negritoiu, general manager al ING Bank Romania, in timpul unei conferinte de presa organizate cu ocazia ING Commercial Finance, "vehicul" specializat in factoring.

De altfel, intr-o formula directa, Misu Negritoiu a precizat ca, inclusiv in cazul bancii la care-si desfasoara activitatea, imediat dupa liberalizarea contului de capital, clientii externi au venit cu depozite, apoi, la scadenta, au retras banii si au plecat, astfel ca nu mai sunt prea multi bani pe piata, desi aceasta mai are volatilitati. De asemenea, aceste jocuri au condus la anumite fluctuatii pe piata, care, in tandem cu alte aspecte, au determinat schimbari in ceea ce priveste balanta unor banci, iar datele statistice ale Bancii Nationale, daca nu sunt interpretate profesionist, conduc la distorsiuni in clasamentele intocmite de anumite organizatii.

Spre exemplu, in cazul ING, chiar daca in urma plecarii unor depozite din categoria celor precizate anterior, locul acesteia in astfel de clasamente a coborat, pozitia pe piata a ramas neschimbata. In acest caz, se poate vorbi de fluctuatii ale balantei, care la mijlocul anului a avut o scadere la 1,6 miliarde de euro, fata de 2,4 miliarde in primavara, dar in prezent a urcat la 2 miliarde de euro, in special, prin cresterea portofoliului de credite, cu 30%, in sectorul corporate. Pe de alta parte, general managerul ING Bank a mentionat ca privatizarea BCR reprezinta momentul de la care se poate vorbi despre profesionalizarea sectorului bancar din Romania.

Citeste tot articolul in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: