Tarifele pentru expertizele medico-legale cresc cu 133%

Data publicarii: 10-11-2006
Tarifele pentru expertizele medico-legale cresc cu 133%Tarifele pentru expertizele medico-legale, precum stabilirea paternitatii sau testul de alcoolemie, cresc cu 133,2 %, procent echivalent cu indicele de crestere a preturilor de consum in perioada aprilie 2003 - mai 2006, transmis de Institutul National de Statistica, a decis Guvernul. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri tarifele pentru efectuarea expertizelor medico-legale, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale.

Astfel, examinarea persoanelor si constatarea leziunilor traumatice va fi taxata cu 38 de lei, evaluarea capacitatii de conducere auto va costa 63 de lei, examinarea si recoltarea de probe biologice pentru alcoolemie va costa 26 de lei, iar examinarea medicala pentru primirea autorizatiei de detinere a armelor si munitiilor va costa 110 lei.

Totodata, lista prestatiilor medico-legale a crescut de la 139 la 172 de proceduri, ca urmare atat a solicitarilor populatiei si ale institutiilor statului, cat si a faptului ca dotarea cu aparatura performanta noua permite efectuarea noilor examinari. Printre serviciile noi se afla prelevarea si conservarea de probe biologice de sange sau saliva in vederea analizei ADN - 30 de lei, detectia si cuantificarea ADN-ului de natura umana in probele biologice sau pe corpuri delicte - 100 lei sau expertiza medico-legala pentru constatarea starii de sanatate, avand drept scop stabilirea aptitudinilor unei persoane de a exercita o anumita activitate (pretul include costurile consultarilor de specialitate si al investigatiilor de laborator), care va costa 400 de lei.

Analizele pentru stabilirea paternitatii sau maternitatii pe baza testului ADN (pentru trei determinari), pornind de la probe de sange sau saliva, vor costa 2.700 lei pentru markeri ADN autozomali. De asemenea, aceste analize pentru stabilirea paternitatii sau maternitatii pe baza testului ADN, vor avea un tarif de 1.800 lei, pentru doua determinari, pentru markeri cromozomiali Y.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: