Zgonea: Legea amnistiei va ramane in dezbatere publica pana la 1 februarie

Data publicarii: 16-12-2013 | Politica

Legea amnistiei va fi scoasa de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si va ramane in dezbatere publica, alaturi de legea lobby-ului, pana la 1 februarie, a anuntat luni presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, inainte de sedinta BP a PSD.

"Amnistia o retrimitem la comisie si va fi in dezbatere publica, asa cum este si Codul de conduita, pana la 1 februarie. (...) Din discutia cu cei de la ambasade, toata lumea si-a dat seama ca este un proiect normal si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final. Ca sa fie in dezbatere publica, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala. (...) Totul a fost transparent. Asteptam ca opinia publica, cei care sunt interesati, sa ne spuna care sunt amendamentele si care sunt nemultumirile pe care le au la acest proiect si la celelalte in dezbatere", a spus acesta. 

Zgonea a reamintit ca la data de 1 februarie va intra in vigoare si noul Cod penal, adaugand ca se au in vedere noi modificari prin care parlamentarilor si sefului statului sa le fie aplicate sanctiuni mai drastice. 

"Codul penal este punerea in aplicare a unei decizii CCR, a jurisprudentei cu prevederile pe care noi suntem obligati sa le vedem in Codul penal, care intra in vigoare de la 1 februarie. Boc nu a fost in stare sa il promoveze si a prorogat intotdeauna termenul de aplicare. Ii dam drumul acestui nou Cod penal si dorim pentru deputati, senatori si pentru presedintele statului sanctiuni mai dure si un capitol separat. Vrem ca orice functionar public sa nu fie asimilat senatorului si deputatului. De trei ani de zile discutam, dar in actualul Cod penal nu am putut promova aceste aspecte pentru ca a fost facut prin asumarea Guvernului. (...) Asteptam decizia CCR si o vom respecta. Noi nu putem sa supunem dezbaterii publice o decizie a Curtii si nici nu putem sa o punem sa fie pe site-ul Camerei Deputatilor, ci trebuie sa o aplicam", a mai spus Zgonea. 

Totodata, acesta a sustinut ca presedintele Traian Basescu incearca, prin ultimele sale declaratii, sa "blocheze Parlamentul", intrucat acesta a inceput deja campania electorala pentru alegerile europarlamentare. 

"Traian Basescu doreste cu tot dinadinsul sa blocheze Parlamentul. (...) Presedintele putea sa cheme liderii grupurilor politice parlamentare, cei doi presedinti de Camera, sa retrimita legile catre Parlamentul Romaniei si sa explice unde crede domnia sa ca s-a incalcat Constitutia si unde am atacat statul de drept si exista o dezbatere publica normala, fara sa atace Parlamentul. (...) Vad ca presedintele Traian Basescu a inceput campania pentru alegerile europarlamentare. E o batalie politica", a conchis acesta, adaugand ca USL ramane dispus dialogului si discutiei cu presedintele Traian Basescu cu privire la legislatia pe care Parlamentul o promoveaza. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: