BNR: IMM-urile nu iau credite din cauza dobanzilor prea mari

Data publicarii: 16-12-2013 | Finante-Banci

Aproape jumatate din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) chestionate intr-un sondaj publicat de BNR spun ca ocolesc creditele bancare din cauza costurilor prea mari.

Un sfert din responden-tii la sondajul BNR cu imprumuturi in derulare afirma ca ar putea avea probleme cu plata ratelor chiar si in conditiile unei majorari modeste a dobanzilor sau comisioanelor.

"IMM-urile declara ca se confrunta cu dificultati mai mari comparativ cu corporatiile in accesarea finantarii de la banci. (...) Cele mai multe raspunsuri au indicat ca nivelul actual al ratei dobanzii deja afecteaza activitatea firmei sau ca majorari chiar modeste ale costului creditului ar pune pre-siune asupra capacitatii de onorare a serviciului datoriei", potrivit autorilor studiului.

Este pentru prima data cand un studiu al bancii centrale arata clar ca nivelul dobanzilor percepute si neincrederea in viitor joaca un rol determinant in cererea scazuta de credite. Bancherii au negat constant in anii de criza ca dobanzile prea mari i-ar impiedica pe clienti sa se imprumute. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu i-a indemnat de mai multe ori pe bancheri sa reduca dobanzile la credite daca nu vor sa ramana fara clienti.

Sursa: ZF.ro