Patronii pot ramane fara cei 50.000 de euro cadou de la stat

Data publicarii: 13-11-2006
Banii nerambursabili alocati intreprinderilor mici si mijlocii prin programul guvernamental pentru sprijinirea investitiilor in masini, utilaje si spatii de productie risca sa fie returnati bugetului de stat, au avertizat patronii reuniti in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), informeaza Romania Libera. Pentru a obtine cate 50.000 de euro, intreprinzatorii inarmati cu proiecte de modernizare si retehnologizare aproape ca s-au calcat in picioare pe 31 iulie 2006, la coada uriasa formata in fata sediului Agentiei Nationale pentru IMM-uri si Cooperatie (ANIMMC).

In vara, unii patroni au dormit prin Parcul Tineretului pentru a prinde locuri mai in fata la deschiderea ghiseelor Agentiei, altii s-au trecut pe lungi liste de asteptare. In final, au fost selectate 800 de proiecte castigatoare, pe principiul "primul venit, primul servit", care pot primi cate 50.000 de euro nerambursabili maximum (reprezentand 60% din valoarea investitiei). Alta parte din costul proiectului trebuie acoperita din credit bancar (25%), iar o alta - din sursele proprii ale beneficiarului (15%).

Norme restrictive de la Carpatica

"Bugetul total al programului se ridica la 44,305 milioane de lei noi, iar o mare parte din acesti bani se poate intoarce la stat, deoarece institutia financiara prin intermediul careia se deruleaza programul, Banca Carpatica, solicita oamenilor de afaceri sa garanteze, printre altele, si cu averea proprie", a avertizat Neculai Vitelaru, vicepresedinte al CNIPMMR. El a aratat ca normele interne ale bancii sunt restrictive, in conditiile in care "se confunda averea familiei cu averea firmei". "Consideram aceasta conditie o aberatie si o ilegalitate care va bloca programul, iar banii vor fi restituiti la buget.

Oricate garantii reale ar avea firma, banca nu concepe sa acorde creditul fara a fi indeplinita conditia. Propunem ca banca sa renunte la obligativitatea indeplinirii conditiei", a spus Vitelaru. Sustinut de ceilalti patroni din CNIPMMR, Vitelaru a explicat ca este inadmisibil ca un intreprinzator sa nu mai poata contracta banii daca sotia lui (coproprietara a averii familiei) nu doreste sa puna gaj averea personala in beneficiul firmei (care poate fi doar a unuia dintre soti).

Intreprinzatorii din CNIPMMR au anuntat ca vor sesiza aceste neajunsuri Agentiei pentru IMM-uri, intrucat normele bancii in cauza ar veni in contradictie cu acquis-ul UE. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a declarat ca bancile care ofera astfel de credite intreprinzatorilor (cu o componenta bugetara) ar trebui sa mearga pe bunele practici internationale in domeniu, care stipuleaza delimitarea garantiilor personale de celelalte garantii, deoarece, in sens contrar, "nu vom merge catre UE, ci ne intoarcem spre Siberia".

Banca riposteaza

Banca Comerciala Carpatica, prin purtatorul de cuvant Delia Sofonea, a ripostat sustinand ca toate prevederile contractuale - care contin garantii minime obligatorii pentru fiecare client al programului - respecta legislatia in vigoare si conditiile de intermediere financiara convenite cu Agentia pentru IMM-uri. "Avand in vedere ca nemultumirile dlui Neculai Vitelaru sunt cauzate de necesitatea garantarii creditului si ajutorului financiar nerambursabil si cu bilet la ordin in alb, emis de IMPRUMUTAT in favoarea bancii, va comunicam ca aceasta garantie este utilizata frecvent de catre bancile comerciale din Romania", a spus Sofonea.

Ea a aratat ca biletul la ordin se avalizeaza de catre ambii soti, in conformitate cu normele legale, dar a subliniat ca "avalul nu este sinonim cu gajul asupra averii personale, fiind institutii de drept diferite, asa cum dl Vitelaru a interpretat in mod eronat".

Potrivit contractului de credit bancar si ajutor financiar nerambursabil, care trebuie semnat de fiecare intreprinzator inclus in programul Agentiei pentru IMM-uri, pentru a-si primi banii "beneficiarul se obliga sa garanteze creditul bancar, AFN (asistenta financiara nerambursabila - n.n.), dobanzile, dobanzile majorate, comisioanele bancare si penalitatile aferente AFN rezultate din prezentul contract, precum si cheltuielile de orice fel legate de recuperarea creditului bancar, AFN, a dobanzilor, a dobanzilor majorate, a comisioanelor, a penalitatilor aferente AFN, precum si a cheltuielilor de judecata, inclusiv cele de executare silita cu urmatoarele garantii constituite in favoarea bancii: a) garantie reala mobiliara pe soldul creditor al conturilor/subconturilor deschise la banca; (...) m) bilet la ordin in alb, emis de IMPRUMUTAT in favoarea bancii; n) averea personala/patrimoniul avalistului rezultata din avalul dat de acesta pe biletul la ordin emis in alb".

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: