Asiguratorii cer schimbarea regulilor pentru daunele morale

Data publicarii: 13-01-2014 | Finante-Banci

Pe o piata a asigurarilor insuficient reglementata si cu multe probleme, o noua furtuna sta sa porneasca.  Daunele morale, in special la accidentele rutiere, par sa erodeze serios profiturile companiilor de asigurari, in conditiile in care criza financiara a generat deja pierderi masive.

Datele statistice arata ca, volumul despagubirilor achitate de asiguratori pe polite de raspundere civila auto (RCA) pentru vatamari corporale si daune morale a crescut de noua ori in ultimii sase ani. Astfel, au ajuns sa reprezinte aproape o cincime din daunele aferente acestui tip de polite, pe masura ce tot mai multi clienti au devenit constienti de faptul ca o simpla asigurare acopera mai mult decat pagubele materiale.

  Numai in noua luni (ianuarie-septembrie 2013) asiguratorii au platit 251 milioane de lei (57 mil. euro)  in contul despagubirilor pentru vatamari corporale si deces ca urmare a accidentelor de circulatie, ceea ce reprezinta 18% din totalul despagubirilor de 1,4 miliarde de lei achitate  in aceeasi perioada.  Cresterea este de 2% fata de 2012, iar comparativ cu 2008 volumul daunelor nepatrimoniale a crescut de noua ori. In ceea ce priveste numarul asiguratilor care solicita astfel de daune, acesta a avansat an de an, astfel ca in primele noua luni din 2013 asiguratorii au avizat 2.500 de dosare de dauna, cu 47% peste nivelul din perioada ianuarie-septembrie 2012, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Valoarea daunei medii pentru vatamari corporale si deces a crescut cu 4%, pana la aproximativ 56.000 lei (13.000 euro). Spre comparatie, despagubirea medie pentru pagubele materiale este de circa 5.200 de lei.

Integral pe IncomeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: