Voinea: Romania a inregistrat in 2013 o crestere economica de aproape 3%

Data publicarii: 15-01-2014 | Finante-Banci

Cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania a fost probabil una de 'aproape' 3%, peste estimarile Guvernului, in conditiile in care consumul si-a revenit in trimestrul patru, a declarat marti ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Bloomberg.

'In primele noua luni, am avut o crestere de 2,7% iar pe ansamblul anului avansul va fi cuprins intre 2,5% si 3%', a spus Voinea la conferinta Euromoney de la Viena. 'Daca a avut loc o revenire a consumului, si exista motive sa credem ca asa a fost, in special in luna decembrie, atunci ne vom apropia de 3%', a apreciat ministrul delegat pentru Buget.

In trimestrul al treilea al anului trecut, economia Romaniei a crescut cu 4,1% in ritm anual, cea mai buna performanta din ultimii doi ani, gratie exporturilor si unei recolte bune.

De asemenea, Liviu Voinea a mai spus ca precedenta scrisoare de intentie trimisa Fondului Monetar International de Guvernul de la Bucuresti si una noua ce va fi discutata luna aceasta ar urma sa fie aprobate de boardul institutiei financiare internationale candva 'in primavara acestui an'.

La sfarsitul anului trecut, presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze scrisoarea de intentie din cauza unei dispute pe tema accizei la combustibili. 'Nu a avut loc o suspendare a acordului cu FMI', a spus Liviu Voinea. 'Chiar si in absenta unei scrisori aprobate noi implementam toate masurile. Acelasi lucru este valabil si pentru memorandumul cu Uniunea Europeana, in cazul caruia nu exista probleme pentru ca revizuirile au loc odata la sase luni astfel ca in luna ianuarie va fi prima revizuire', a adaugat Liviu Voinea.

In luna decembrie 2013, boardul FMI a anulat o analiza a progreselor realizate de Romania in conformitate cu acordul preventiv precizand ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa adopte politici fiscale necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate in conformitate cu acordul cu FMI.

Ulterior, Guvernul de la Bucuresti a decis amanarea accizei la carburanti iar seful statului a promulgat Bugetul pentru anul in curs.

O misiune a FMI este programata sa ajunga la Bucuresti in a doua parte a lunii ianuarie. 

Sursa: AGERPRES/