UE impune mutarea creditelor din valuta in lei la dobanzi avantajoase

Data publicarii: 15-01-2014 | Finante-Banci

O Directiva Europeana ale carei prevederi vor trebui adoptate si in legislatia locala in termen de doi ani arata, printre altele, ca bancile vor trebui sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta

Acordarea, administrarea dar si eventuala executare silita a creditelor ipotecare se vor face dupa reguli noi in Uniunea Europeana. Schimbarile sunt aduse de o Directiva adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European si care vizeaza cu precadere protectia clientilor bancari. 

Noile prevederi vor trebui transpuse in integralitatea lor si in legislatia statului roman, intr-o perioada de maximum doi ani.Printre modificarile importante se remarca introducerea obligativitatii ca banca sa accepte cererile clientilor de a-si converti creditele in valuta in moneda locala. Mai mult, arata actul legislativ, institutia de credit va negocia dobanzile la care se face conversia, in asa fel incat clientul "sa nu fie dezavantajat". Statul roman va trebui sa gaseasca formula legislativa prin care sa reglementeze aceasta situatie.

Integral in Capital.ro