Romania incepe sa fie vazuta cu ochi mai buni de bancherii straini

Data publicarii: 16-01-2014 | Finante-Banci

Bancherii care fac business in Europa Centrala si de Est incep noul an cu perceptia ca incepe sa se vada luminita de la capatul tunelului crizei, dar nimeni nu are curaj sa se entuziasmeze, reprezentantii acestei industrii preferand sa afiseze un optimism rezervat.

O concluzie a forumului bancar regional organizat sapta-mana aceasta la Viena de revista Euromoney si care a luat pulsul industriei la inceput de an, a fost ca investitorii au inceput sa diferentieze mai mult tarile din regiune pe baza performantelor individuale in locul unui tratament la pachet. Romania ar fi un beneficiar direct al acestei abor-dari, unii co-mentatori considerand ca se califica pentru titulatura de "noua Polonie" pe baza unei situatii macroeconomice bune si a cresterii economice solide de anul trecut de circa 3%.

Romania beneficiaza in ochii bancherilor si ai investitorilor straini de un contrast favorabil in raport cu vecinele Ungaria si Ucraina. Totusi, cand vine vorba sa se gandeasca la sursele din care ar veni un 2014 foarte bun in Romania, bancherii ajung sa ridice din umeri atat timp cat problemele la ordinea zilei raman neperformantele uriase. Banca Mondiala a ridicat prognoza de crestere pe 2014 la 2,5%.

Sursa: ZF.ro