Atentie la platile pe care le faceti cu cardul de credit, la cumparaturi: BANCILE IAU BANI IN PLUS

Data publicarii: 20-01-2014 | Finante-Banci

Atentie la platile pe care le faceti cu cardul de credit, la cumparaturi: bancile pot opera modificari in cont si pot lua bani in plus, fara sa va anunte. A patit-o un tanar care si-a cumparat un pulover la pret redus dintr-un centru comercial din Capitala. Potrivit colegilor nostri de b365.ro, la sfarsitul lunii tanarul si-a dat seama ca banca ii trasese din cont o suma mult mai mare. Motivul? Vanzatorii si-au dat seama ca produsul nu era, de fapt, la reduceri si au cerut bancii diferenta.

In pragul sarbatorilor de iarna, tanarul a vrut sa profite de promotiile din magazine si a cumparat un pulover la pret redus. "Am mers la casa, am platit cu cardul, si am mers acasa. Ulterior pe 5 ianurie, intamplator am vrut sa vad ce operatiuni au fost in contul meu si am vazut o tranzactie dubioasa. In sensul ca magazinul imi returna toti banii, pretul redus al produsului si in acelasi timp imi retragea 279 de lei, pretul initial al produsului. Am sunat la magazin si mi au explicat ca s a produs o greseala de a lor si ca de fapt suma corecta era de 279 de lei si nu 199 lei cat am platit eu. Si ca asta e", a povestit Sebastian Jacota, clientul pagubit. 

Pana la urma, magazinul i-a returnat tanarului diferenta de bani. Operatiunea a avut loc tot prin banca.

Contactati, reprezentantii magazinului nu au vrut sa stea de vorba cu noi. Nu aceeasi a fost insa reactia bancii comerciale. Reprezentantii acesteia spun ca astfel de operatiuni se numesc tranzactii de tip CASH BACK si au loc intotdeauna la cererea clientului. Clientul in cazul de fata fiind magazinul comercial. 

Cum clasifica specialistii o astfel de tranzactie?

"Cred ca este prima data cand aud o asemnea anomalie in sistemul bancar. Disctuam de infractiunea de furt si coroborat cu legea 161 - prinvind confidentialitatea datelor si a sistemeloe informatice, ne aflam in acealsi punct, in fata unei infractiuni contra sistemelor informatice, mi se pare inadmisil ca o banca sa poata face o retragere dintr- un cont bancar al unui client pt o suma ce nu a fost autorizata de acesta doar in baya unei poze emisa de furnizorul de produse", a spus Adrian Cuculis, avocat. 

Potrivit legislatiei, bancile pot retine sume suplimentare din conturile clientilor doar in cazul unor somatii emise fie de un organ administrativ, fie de un executor judecatoresc. Daca va confruntati cu astfel de situatii, specialistii va recomanda sa va adresati Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor si sa depuneti o plangere la politie.

Sursa: Realitatea.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: