Premierul ucrainean Mykola Azarov a demisionat

Data publicarii: 28-01-2014 | International

Premierul ucrainean Mykola Azarov a demisionat marti, pe fondul amplelor manifestatii antiguvernamentale din ultimele doua luni, conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului de la Kiev, informeaza AFP si Ria Novosti.

Anuntul sau a fost facut public in momentul deschiderii sesiunii extraordinare a Radei Supreme (parlamentului unicameral ucrainean) asupra crizei care zdruncina tara in ultimele saptamani. 'Am luat decizia de a-i cere presedintelui (Viktor Ianukovici) sa accepte demisia mea din functia de prim-ministru, pentru a crea conditii suplimentare pentru un compromis politic si in numele unei solutionari pasnice a conflictului', afirma Mykola Azarov in comunicat.

'In prezent, cel mai important este de a pastra unitatea si integritatea Ucrainei. Este mult mai important decat orice ambitie personala', a subliniat Azarov, care a indicat ca situatia creata in prezent pune in pericol dezvoltarea economica si sociala a Ucrainei si reprezinta o amenintare pentru intreaga societate ucraineana si fiecare cetatean.

Reuniti in sesiune extraordinara, parlamentarii ucraineni care trebuie sa voteze o serie de masuri, inclusiv posibila abrogare a legilor represive impotriva manifestantilor, au inceput sedinta prin intonarea imnului national.

Un moment de reculegere a fost pastrat in memoria celor ucisi in violentele de la Kiev (trei persoane, potrivit cifrelor oficiale).

Apoi, sesiunea parlamentului a fost intrerupta pentru a se ajunge la un acord cu privire la ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

De la sfarsitul lunii noiembrie 2013, Ucraina este scena unor proteste violente lansate de opozitie ca raspuns la decizia guvernului de a suspenda semnarea Acordului de asociere cu UE.

Miscarea de protest s-a radicalizat la 19 ianuarie, dupa adoptarea mai multor legi destinate sa inaspreasca pedepsele contra participantilor la actiunile de protest si care au fost considerate "draconice" de catre oponentii actualului regim de la Kiev.

In cadrul negocierilor cu opozitia, presedintele Viktor Ianukovici a propus sambata functia de premier lui Arseni Iateniuk, unul dintre liderii formatiunii Batkivscina (Patria), al fostului premier Iulia Timosenko. Iateniuk a respins insa luni aceasta oferta. 

Sursa: AGERPRES