PE/alegeri: Barroso face apel la unitatea formatiunilor de centru pentru a contracara un vot anti-UE

Data publicarii: 12-02-2014 | International

Formatiunile politice europene de centru isi vor pastra o majoritate substantiala in Parlamentul European dupa alegerile din mai si trebuie sa se uneasca pentru a revitaliza blocul comunitar, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat miercuri de agentia Reuters.

Unii analisti prezic ca un grup format din partide de extrema dreapta eurosceptice - Frontul National din Franta, UKIP din Marea Britanie, Partidul Libertatii din Olanda, impreuna cu partidul elen Syriza (anti-austeritate) si Miscarea Cinci Stele din Italia - ar putea obtine 20% sau mai mult din locurile din Parlamentul European.

Acest lucru a alimentat temerile potrivit carora masurile suplimentare pentru integrarea zonei euro ar putea fi zadarnicite.

Jose Manuel Barroso a respins insa aceste previziuni pesimiste. ' O majoritate foarte clara va fi obtinuta de partidele pro-europene, asa ca nu ma astept la dificultati majore in ceea ce priveste adoptarea actelor legislative', a afirmat Barosso, cu ocazia unei reuniuni organizate de Reuters privind zona euro, la care au participat legislatori, economisti si jucatorii de pe piata.

Insa aceasta majoritate ar conta mai putin daca formatiunile de centru-stanga, centru-dreapta, liberalii si Verzii nu se vor uni pentru a sustine o mai mare integrare care de prea multe ori a fost luata drept sigura de politicieni din UE.

'Vor trebui sa paraseasca zona lor de confort si sa sustina cauza Europei', a mai spus el.

Principalele partide ar trebui sa reziste tentatiei de a lua in deradere atitudinea euroscepticilor in contextul unui nivel ridicat al somajului, nemultumirii provocate de masurile de austeritate si a cresterii economice timide care alimenteaza sprijinul populatiei pentru partidele radicale.

Seful executivului european a declarat ca in Europa se face simtita o usoara crestere. Masurile de reducere a deficitului au fost cruciale pentru a calma presiunile de pe piata in timpul crizei datoriilor din zona euro, a afirmat Barosso, insa mult mai importante au fost reformele structurale pentru a face economiile din UE mai competitive. In acest sens el a dat exemplul Irlandei, al Spaniei si al Portugaliei - in cazul carora se asteapta ca vor iesi din planul de salvare in luna mai.

Totodata, Barroso si-a exprimat surprinderea ca Marea Britanie, mult timp un 'campion' al pietei interne a UE si a libertatii de circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor, incearca acum sa impuna restrictii.

Premierul britanic David Cameron a cerut o limitare a libertatii de circulatie si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la imigrantii din Romania si Bulgaria care sosesc in Marea Britanie in cautare de locuri de munca sau ajutoare sociale.

'Nu poti avea o piata interna fara libertate de miscare', a spus Barroso.

Premierul David Cameron incearca acum sa renegocieze termenii ramanerii Marii Britanii in UE inainte de organizarea unui referendum 'In /Out' in 2017.

'Sper ca vom putea gasi o solutie pentru ingrijorarile britanicilor. Eu cred ca Marea Britanie va ramane un membru al Uniunii Europene. Desigur insa, atunci cand te angajezi in acest gen de proces exista intotdeauna unele riscuri pe care nu le poti prevedea', a mai spus Jose Manuel Barroso.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: