Parlamentarii USL fac lege pentru conversia in lei a creditelor populatiei. Cum arata proiectul

Data publicarii: 18-02-2014 | Finante-Banci

Dupa experienta maghiara, mai multi parlamentari romani au propus o lege prin care titularii de credite bancare sa poata schimba moneda imprumutului, daca doresc asta, fara sa fie taxati in plus de banca.

131 de deputati si senatori si-au pus semnatura pe un proiect de lege care propune modificarea OUG 50/2010. Debitorii cu credite in valuta vor avea posibilitatea sa isi converteasca creditele din valuta in lei, fara costuri suplimentare.

Coalitia de guvernare propune un proiect prin care bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) sa fie obligate la convertirea creditelor din valuta in lei fara costuri suplimentare pentru consumatori.

Potrivit notei de fundamentare, "proiectul urmareste protejarea consumatorilor care au credite intr-o moneda straina de majorarea ratelor bancare, cauzata de fluctuatiile ratelor de schimb valutar". Romanii care au luat credite in valuta inainte de anii de criza au facut-o la un curs de schimb mai bun decat cel din prezent, astfel ca cei care castiga in lei platesc azi rate mai mari la banca.

Proiectul vine sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50 din 2010, si este initiat de deputatul PSD de Vaslui Ana Birchall si sustinut de alti 130 de parlamentari, dintre care 123 de la USL.

Draftul de lege are doua articole prin care amendeaza OUG 50/2010. In contractele de credit ar trebui introdusa o prevedere prin care sa i se asigure consumatorului dreptul de "a putea converti contractul de credit intr-o moneda alternativa, in conditii specificate".

Moneda in care va fi convertit creditul trebuie sa fie moneda in care consumatorul isi castiga veniturile - in majoritatea cazurilor, leul.

Conversia se face la "rata de schimb a pietei, aplicabila in ziua realizarii conversiei, daca in contractul de credit nu specifica altfel".

Integral in ECONOMICA.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: