Majoritatea bancilor din Romania va aplica standardele Basel II incepand cu 2008

Data publicarii: 14-11-2006
Basel II incepand cu 2008Majoritatea bancilor din Romania si-au exprimat optiunea de a aplica in continuare prevederile acordului Basel I, inca un an de zile, a declarat, marti, expertul in Directia de Reglementare si Autorizare a BNR, Mirela Dima. Practic, bancile vor intra sub incidenta pilonului I al acordului Basel II, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, si care impune o cerinta minima de capital de doar 8%, fata de nivelul actual, de 12%.

"Pilonul II al acordului Basel II nu se va aplica din 2007 in Romania, in conditiile in care majoritatea bancilor si-au exprimat intentia de a functiona in continuare sub standardele Basel I, dar, in schimb, din 2008, toate institutiile bancare vor trebui sa demonstreze ca dispun de capital suficient pentru toate riscurile asumate prin portofoliul de credite", a mai spus Mirela Dima.

Acordul Basel II aduce un cadru mai flexibil pentru stabilirea cerintelor de capital si permite bancilor si altor institutii financiare sa isi reduca riscul prin metode adaptate. Sistemul de standarde Basel II cuprinde trei piloni. Pilonul I se refera la determinarea cerintelor de capital ale bancilor, corespunzatoare fiecarei categorii de risc: de credit, de piata si operational. Pilonul II se refera la supravegherea adecvarii capitalului, de catre banca centrala, care va stabili programe de adecvare a capitalului si de mentenanta. Pilonul III cuprinde cerinte destinate disciplinarii pietei si se refera la riscurile care pot fi asumate de fiecare institutie de credit si la modalitatea de administrare a riscului.

Toate bancile romanesti vor avea de suferit in 2007, dupa implementarea acordului Basel II, pentru ca niciuna nu indeplineste cerintele legate de adecvarea capitalului la riscul de creditare, declara, in luna iulie 2006, analistul financiar Dragos Cabat, vicepresedinte al OTP Bank Romania.

"Va fi nevoie de majorari de capital, insa aceasta este o situatie pe care o intalnim in toate pietele emergente, iar concluzia mea s-a bazat pe studiile facute in aceste tari. Ar trebui sa ne asteptam la preluari de banci sau la majorari de capital ", a declarat analistul financiar, care a precizat ca si sistemul bancar din Statele Unite ale Americii, unde exista 10.000 de banci, intampina probleme relativ similare.

In functie de varianta aleasa si de profilul lor, bancile comerciale vor cheltui intre cinci si 100 milioane euro pentru alinierea la criteriile de protectie contra riscurilor, impuse de acordul Basel II, declarat, tot in luna iulie, pentru NewsIn, consiliera PricewaterhouseCooper (PwC), Monika Mars.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: