IFN-urile controlate de banci vor fi obligate sa aplice prevederile acordului Basel II

Data publicarii: 14-11-2006
Institutiile financiare nebancare (IFN) situate in perimetrul de consolidare al unei institutii de credit vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2007, sa aplice prevederile acordului Basel II, a declarat, marti, expertul in Directia de Reglementare si Autorizare al BNR, Angela Dimonu. "In momentul de fata, exista 26 de astfel IFN-uri, detinute de banci, care controleaza 55% din totalul activitatii de creditare a IFN-urilor din Romania", a mai spus Dimonu.

Potrivit Angelei Dimonu, nu vor exista restrictii pentru expunerile mari ale IFN-urilor, care depasesc 10% din fondurile proprii ale unei institutiei financiare nebancare, dar consiliul de administratie al IFN-ului respectiv va raspunde pentru aprobarea unei astfel de operatiuni.

Valoarea neta a totalului expunerilor mari ale IFN-urilor, cele depasesc 10% din fondurile proprii, nu va putea depasi 25% din valoarea totala a fondurilor proprii ale IFN-ului.

"Se va impune o limita de 600% din fondurile proprii pentru valoarea agregata a fondurilor mari si, respectiv, o limita de 1.500% pentru expunerea agregata totala a IFN-urilor", a mai spus Angela Dimonu.

Potrivit normelor BNR, valoarea minima a capitalului social al IFN-urilor care nu practica creditul ipotecar trebuie sa fie de 200.000 euro, iar valoarea minima a capitalului social al IFN-urilor care practica si creditul ipotecar trebuie sa fie de trei milioane de euro.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: