Ministrul Finantelor: Cota unica se mentine la 16% in acest an, dar de anul viitor s-a putea pastra doar la firme

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Cota unica va fi mentinuta la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea pastra doar pentru companii, in timp ce pentru populatie se va reveni la cota progresiva, ca solutie de relaxare fiscala, daca spatiul bugetar o va permite, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

"Cota unica se va mentine anul acesta cu siguranta. S-a discutat foarte clar ca acea cota de 16% pe profit va ramane, tocmai pentru ca este o impozitare simpla si are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat si despre cota diferentiata, dar despre niste cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va mentine cota unica in 2014", a spus Petrescu la Antena3.

Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% si 16 %.

Ministrul Finantelor a explicat ca relaxarea fiscala pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica daca nu exista un spatiu bugetar, intrucat exista o legea care prevede ca "daca iei ceva din buget trebuie sa pui ceva la loc".

"In acest limite se discuta despre o relaxare fiscala pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxa unica de 16% ramane pentru firme", a continuat Petrescu.

Aceeasi filozofie se aplica si in cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentule si a neimpozitarii profitului reinvestit, masuri pentru care se realizeaza in acest moment diferite scenarii si analize.

"Din cate stiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe sase luni, va avea un impact bugetar de circe 2 miliarde lei", a mai spus Petrescu.

Continuarea, pe Mediafax.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: