„ASF ar trebui sa fie desfiintata, 60-80% din oamenii de acolo nu au pregatirea necesara“

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

 Cristian Constantinescu, fost director la Allianz-Tiriac intre 1993 si 2010, spune ca nu exista nimeni in Romania capabil sa conduca aceasta „megaconstructie“ de supraveghere a pietei financiare si ca „bubele“ din asigurari existau de foarte multi ani, dar supraveghetorul le-a acoperit. 

Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai expe­rimen­tati specialisti de pe piata asigurarilor din Ro­mania, a spus intr-un interviu pentru ZF ca Auto­ritatea de Su­pra­ve­ghere Finan­ciara (ASF) ar trebui des­fiintata, pentru ca nu exista in acest mo­ment oameni in Romania cu o viziune integrata asupra celor trei piete - asigu­rari, pensii private si piata de capital - pen­tru ca aceasta institutie sa fie eficienta.

„Eu as desfiinta ASF-ul si m-as intoarce la supravegherile pe fiecare domeniu in parte si in momentul in care fiecare dintre aceste autoritati de supraveghere devine autoritate consolidata, nu mai devreme de 5-6 ani, atunci s-ar putea discuta din nou despre supraveghere integrata“, a spus Constanti­nes­cu. Specialist in reasigurari inca dinainte de '89, el a infiintat in 1994, cu 3 mil. dolari de la Ion Tiriac, actuala companie Allianz-Tiriac, pe care a dus-o la  afaceri de 300 mil. euro si 2.000 de angajati 15 ani mai tarziu. In 2010 s-a retras, iar acum are o functie de membru in boardul companiei.

Infiintarea ASF a precedat cel mai mare scandal de pe piata asigurarilor de pana in prezent, cu presedintele si inca un membru al Consiliului ASF aflati in inchisoare preventiva, acuzati de favorizarea companiei de asigurari Car­patica. „Sin­gurul lu­­cru care s-a intamplat, spre surprinderea mea, ca o autoritate de supraveghere sa inceapa sa scoata la lumina bubele. Nu e nicio diferenta fata de ce era inainte, piata e aceeasi. Bu­be­le existau de foarte multi ani, acoperite de Au­toritatea de Supra­veghere (fosta CSA - n.red.)“, descrie situatia din prezent de pe piata asi­gurarilor Constantinescu.

In afara de scandalul Carpatica, Astra, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor, a fost pusa de ASF sub administrarea speciala a KPMG, care urmeaza sa decida de ce majorare de capital are nevoie compania pentru a se incadra in parametrii de solvabilitate si lichiditate. Dan Ada­mescu a contestat punerea sub administrare speciala, iar procesul este in curs.

Peste situatia celor doua companii, scoaterea la iveala a salariilor din noua institutie, care la varf depasesc institutii similare din SUA, si faptul ca in structura ASF au ajuns zeci de rude ale politicienilor la varf, au adus aceasta Au­to­ritate in mijlocul unui vartej mediatic. „Exista extrem de putini care au lucrat efectiv intr-o piata si care au ajuns intr-o po­zitie din ASF. Intre 60% si 80% din angajatii ASF pe asigurari nu au ce cauta acolo“, a mai spus Constan­tinescu.

Continuarea, pe ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: