Voinea: Romania nu va da bani din buget pentru bancile cu probleme, ci bancile vor finanta un fond

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Salvarea bancilor cu probleme nu va fi realizata obligatoriu cu bani de la buget, fondul care va fi constituit gradual intr-un interval de opt ani urmand sa includa taxe percepute de la banci in avans, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului. 

„Fondul de rezolutie se va constitui din taxarea bancilor in avans pe baza unui mecanism de bail-in, care presupune salvarea bancilor cu propriile resurse. Fondul se va constitui neliniar, in opt ani. Se constituie compartimente nationale de rezolutie, gradual, pe perioada de opt ani si cand ajung la maturitate se unesc in fondul european de rezolutie. Contributia de la buget pentru constituirea acestui fond nu va fi obligatorie. Impactul ar fi fost prea mare pe termen prea scurt“, a explicat Voinea.

Romania a participat in calitate de negociator, si nu de simplu observator, la discutiile desfasu¬rate la Bruxelles privind  acordul care detaliaza constituirea fondului de salvare pentru bancile cu probleme. Ministrul bugetului a explicat ca Romania a insistat foarte mult pe eliminarea ideii de folosire obligatorie a banilor publici pentru salvarea bancilor, care ar fi dus si la hazard moral. „Actionarii bancilor trebuie sa plateasca in primul rand. Nu cum s-a procedat in ultimii ani nu doar in Europa, ci si in lume, cand bancile au fost salvate direct cu bani de la buget.“

Ministrii de finante din statele membre ale Uniunii Europene au finalizat saptamana trecuta la reuniunea Ecofin propunerea de regulament privind Mecanismul Unic de Rezolutie in cadrul Uniunii Bancare, mecanism care va guverna restructurarea bancilor neviabile din zona euro, precum si din statele din afara eurozonei care decid sa se asocieze la proiectul uniunii bancare. In urma negocierilor s-a decis ca nu va fi obligatorie folosirea banilor publici pentru salvarea bancilor cu probleme, aceasta solutie fiind optionala.

Continuarea, pe ZF.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: