Dubla lovitura de 1 aprilie: taxa Ponta pe carburanti si gaze mai scumpe

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Industria romaneasca va primi o dubla lovitura de la 1 aprilie, odata cu introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant initiata de guvernul Ponta pentru ca nu are venituri suficiente la buget si majorarea tarifului gazelor naturale.

Companiile spun ca vor fi nevoite sa paseze costul aditional de productie catre clienti, iar marii consumatori de gaze spun ca nu vor supravietui pe piata si cer amanarea calendarului de liberalizare a preturilor.

„Scumpirea gazelor, a energiei electrice, a combustibililor precum si cresterea redeventelor vor majora cu minimum 10-15% costurile de productie. Vom fi obligati sa transferam aceasta scumpire in preturile de vanzare“, a ara¬tat Liviu Stoleru, director general al producatorului de ca¬ramizi Cemacon. Consumul de gaze naturale reprezinta in jur de 30% din costul de productie al companiei.

Dupa majorarea accizei, pretul la pompa al unui litru de benzina va creste cu 6%, la circa 6,3 lei (1,41 euro), in timp ce pretul unui litru de motorina se va majora cu 5,8%, la circa 6,5 lei (1,44 euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor publicate de portalul energy.eu. Astfel, soferii din Romania vor ajunge sa plateasca mai mult pe benzina decat cei din Austria, iar pretul motorinei va fi mai mare decat cel din Germania. Situatia se suprapune cu un context de piata in care marii jucatori spun ca, in scenariul pozitiv, cererea interna de carburant va stagna la nivelul de circa 7 miliarde de litri de benzina si motorina.

Dincolo de acciza mai mare, pretul la pompa va resimti anul acesta si impactul taxei pe constructii speciale, asa-numita „taxa pe stalp“, care se va aplica inclusiv rafinariilor si statiilor de alimentare cu carburant. De exemplu, in cazul Rompetrol, care in Romania detine doua rafinarii de titei si a doua retea de benzinarii ca marime, impactul taxei va fi de 10 mil. dolari, potrivit declaratiilor oficialilor grupului.

Continuarea, pe ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: