Sistemul bancar din Romania se poate restrange si vor mai pleca banci

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Sistemul bancar din Romania se poate restrange si vor mai pleca banci, a declarat Ianfred Silberstein, presedintele Asociatiei Consilierilor Juridici Financiar-Bancari (ACJFB).

'Multe banci au aratat ca vor sa-si vanda afacerile din Romania si sa se indrepte in alte parti. Sunt stiute, deja, declaratiile oficiale de la Millennium si Volksbank, care au spus acest lucru. Activitatea de retail a fost exclusa din activitatea Citibank si Royal Bank of Scotland. Exista o premisa ca si alte banci sa faca acest lucru. Aici nu este vorba numai de risc, este vorba de profitabilitate, in primul rand, si tinand seama de situatia existenta, acestea considera ca este mai profitabil ca, in contextul actual, sa se indrepte in alta parte', a spus Silberstein, care a participat la o conferinta organizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Asociatia Societatilor Financiare din Romania - ALB, cu ocazia 'Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor', care este marcata pe 15 martie.

Pe de alta parte, Silberstein a explicat ca scrisoarea trimisa de Banca Nationala bancilor comerciale, privind masuri de evitare a diminuarii depozitelor persoanelor fizice la retragerea sumelor, ar trebui sa aiba efect.

'Fiecare banca trebuie sa tina seama de acest lucru, in momentul adoptarii unei politici proprii si atunci fiecare banca va discuta. Efectele le vom vedea de la banca la banca. Acum ramane ca si clientela sa vada daca unele banci s-au adaptat la acest lucru si nu mai diminueaza depozitul in momentul restituirii. Acestea vor fi cautate. Celelalte, care vor diminua depozitul, implicit, vor avea o restrangere a numarului de clienti. Actionariatul strain nu are nicio relevanta din acest punct de vedere. In general, majoritatea bancilor au management romanesc. Deci managementul ia decizia, pentru ca nu este o problema pe care o decide actionariatul', a explicat Silberstein.

Acesta a precizat ca bancile nu-si schimba politica in ceea ce priveste depozitele, ci urmaresc ca deponentii sa nu mai aiba de pierdut la depozite.

'De pilda, daca deponentul crede ca dobanzile la depozitele pe trei luni sunt riscante din acest punct de vedere, se poate indrepta spre depozitele la sase luni sau un an, la care nu mai are pierderea respectiva. Pierderile au fost in special la depozitele pe trei luni', a spus presedintele ACJFB.

SURSA: Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: