Isarescu: Creditarea va reveni pe plus in cateva luni

Data publicarii: 31-03-2014 | Finante-Banci

Creditarea va reveni pe plus in cateva luni, avand in vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta de la inceputul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

'Creditarea in lei pare ca merge intr-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata decat cresterea la lei.(...) Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in terenul pozitiv', a precizat Isarescu.

El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut in piata bancara reducerea rezervelor minime obligatorii operata in data de 8 ianuarie 2014, avand in vedere ca BNR isi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, intr-un interval de timp rezonabil. In acest moment, insa, avand in vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca trebuie sa mai astepte cu o noua reducere a rezervelor.

'Nu vad Romania in Uniunea Bancara Europeana sau sa treaca spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.- 12% la pasivele in lei si 18% la cele in valuta). Noi ne propunem acest lucru (n.r. - reducerea rezervelor), dar uitati ca din foarte multe considerente, creditarea in lei, chiar daca a luat-o la drum, merge destul de greu', sustine guvernatorul BNR. Acesta a afirmat ca a atras atentia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piata care impiedica BNR sa reduca rezervele.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: