Teodorovici despre absorbtia fondurilor europene: Un nivel de 80% va situa Romania in grupul tarilor fruntase

Data publicarii: 07-04-2014 | Finante-Banci

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca vor fi zone unde din cauza managementului defectuos din anii trecuti Romania ar putea fi in pozitia de a pierde anumite fonduri, catalogand acest lucru drept "pretul prostiei", dar sustine ca tara noastra ar putea transmite Comisiei Europene facturi de aproximativ 4 miliarde de euro in 2014.

Ministrul spune ca greselile in proiectele pe POSDRU depuse de beneficiari sunt cauzate de sistemul extrem de complicat si precizeaza ca cele mai multe sunt pe cererile de rambursare la decontare. In context, el explica masurile prevazute pentru eliminarea deficientelor si cresterea calitatii documentelor beneficiarilor, sistemul informatic avut in vedere de MFE. Totodata, el explica intentia de renuntare la scrisorile de garantie bancara si mecanismul de finantare avut in vedere.

In ceea ce priveste previziunile, Teodorovici spune ca pentru finalul lui 2014 Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene facturi de 2,8 miliarde euro astfel incat tara noastra sa nu piarda niciun euro, dar subliniaza ca anul trecut au fost transmise facturi de 3,5 miliarde euro si prognozeaza ca nivel va fi depasit — un nivel de 80% absorbtie pe total, ceea ce va situa Romania in grupul tarilor fruntase.

Ministrul a vorbit si despre proiectele pe care le are in desfasurare, evolutiile de pana acum in domeniul fondurilor UE precum si cele viitoare.

Continuarea, pe AGERPRES.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: