UNCTAD: Doar un sfert din companiile romanesti foloseau internet banking-ul in 2005

Data publicarii: 18-11-2006
Aproximativ un sfert din firmele romanesti (25,4%) foloseau anul trecut serviciile online ale bancilor, jumatate din scorul obtinut de Singapore, unde tranzactiile bancare prin internet erau preferate de 58,3% din companii, a aratat ultimul raport al UNCTAD. Potrivit al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), procentajul firmelor din Romania care foloseau in 2005 servicii de internet banking este mai mic comparativ cu cele intalnite in Argentina (n.r. datele UNCTAD ale Argentinei sunt pentru 2004), in Singapore sau, in unele domenii, in Bulgaria (n.r. datele UNCTAD ale Bulgariei sunt pentru 2004). Astfel, dintre microfirme romane, 5,2% foloseau in 2005 servicii bancare online, 24,4% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) foloseau internet banking si 58,9% din companiile mari foloseau internet banking-ul.

In Argentina, 25% din microcompanii si 67% din IMM-uri foloseau internet banking. In Singapore, 25% din microfirme, 57,7% din IMM-uri si 63% din companiile mari foloseau serviciile online ale bancilor.

Serviciile de internet ale bancilor vor creste spectaculos, este de parere directorul dezvoltare produse retail al HVB Tiriac Bank, Eliza Radu Erhan. "Utilizarea serviciilor de plata la distanta va cunoaste in urmatorii ani o dezvoltare spectaculoasa ca rezultat al cresterii atat a numarului de utilizatori de internet, cat si al gradului de sofisticare a clientilor", a declarat un reprezentant HVB Tiriac Bank.

Vicepresedintele diviziei de corporate a UniCredit Romania, Antoaneta Curteanu, considera ca aceste instrumentele online vor duce la o eficienta mai mare. "In viitorul apropiat, serviciile de plata la distanta vor interactiona tot mai mult cu programele contabile de tip ERP (n.r. planificarea resurselor unei companii-Enterprise Resource Planning) ale marilor companii prin interfete standardizate plug-and-play, eficientizand astfel munca zilnica a departamentelor de contabilitate", a declarat Curteanu.

Avantajul internet banking-ului este ca ofera accesul permanent la serviciile bancii. Printre serviciile de internet banking oferite de bancise numara procesarea ordinelor de plata, transferurile intre conturi, informatii financiar-bancare, dispozitii de plata externe, plata taxelor, a impozitelor, a facturilor la utilitati si la telefonice, virare de salarii, schimburi si conversii valutare etc.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: