Lazea: Romania trebuie sa adopte moneda euro pana in 2014

Data publicarii: 18-11-2006
moneda euro pana in 2014La ora actuala, romanii traiesc o adevarata confuzie legata de intrarea in zona euro, respectiv in privinta adoptarii monedei unice europene, titreaza Gardianul. Confuzia este mai mare acum decat in momentul in care s-a hotarat pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE, a declarat, ieri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, in cadrul seminarului EU COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Lazea a specificat ca motivul principal al confuziei din Romania il reprezinta faptul ca la ora actuala exista un exces de strategii legate de aderarea la UE, asociate insa cu o foarte mare lipsa de prioritati. De asemenea, procesul de intrare in zona euro nu a fost inteles foarte bine nici de populatie si nici de specialisti, iar mesajele de informare nu ajung in teritoriu. "Nu vad nici o mobilizare politica sau apolitica de transmitere a mesajului de intrare in zona euro", a afirmat Lazea.

Acesta a adaugat ca intrarea Romaniei in zona euro se confrunta cu o serie de proiecte alternative, sustinute de diverse segmente ale clasei politice si ale societatii. Unul dintre motive este convergenta reala, adica necesitatea de a avea drumuri, sosele, capital uman. Alte proiecte ar fi reducerea somajului si egalarea Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, la fel ca si in tarile Europei Centrale.

Lazea este de parere ca una dintre cauzele pentru care exista neclaritate este neincheierea agendei economice a perioadei de tranzitie (privatizarile), precum si mostenirile istorice foarte grele, cum ar fi, spre exemplu, situatia mediului rural.

Intrarea in zona euro nu trebuie intarziata

Ca sa fie mai concis, Lazea a declarat ca nu ar vrea ca Romania sa urmeze modelul Cehiei sau Ungariei care au amanat de mai multe ori intrarea in zona euro si ca Romania ar trebui sa faca acest pas in perioada 2012-2014. O prima motivatie este aceea ca investitorii straini acorda o prima autoritatilor care au un program macroeconomic credibil, pe langa stimulentele macroeconomice. De asemenea, Valentin Lazea considera ca numai tarile bogate si-au permis "luxul" de a nu adopta moneda europeana. Totodata, nici o tara din cele mai sarace, cum ar fi Grecia, Portugalia sau Irlanda, nu si-a permis sa nu intre in zona euro.

Nu trebuie uitat nici faptul ca pana in 2012-2014, cele mai multe tari din Europa Centrala vor fi trecut deja la euro, astfel incat vor avea un avantaj competitiv fata de Romania.

Avem euro, avem si inflatie, si dobanzi europene

Adoptarea euro ar constitui o garantie ca atat inflatia, cat si dobanzile ar scadea la nivelul celor europene. De asemenea, dupa 2013, in cazul cetatenilor romani nu vor mai opera limitarile legate de migrarea fortei de munca, astfel incat rigiditatile impuse de adoptarea monedei unice vor fi compensate de flexibilizarea pietei muncii, este de parere economistul BNR. Totodata, politicile monetare antiinflationiste ar putea fi prudente, iar bancile si intreprinderile financiare nebancare (IFN) nu ar mai putea sa acuze ca banca centrala le pune piedici la creditare, atunci cand creditul neguvernamental creste cu 47% in termeni reali.

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: