Strainii care lucreaza in Romania castiga intre 1077 si 65.000 de lei

Data publicarii: 21-11-2006
Muncitorii straini care lucreza in Romania ocupa, in general, functii de conducere, iar cel mai mare salariu pe care acestia l-au castigat in 2005 a fost de 65.000 de lei, arata studiul "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri", dat publicitatii marti. Cetatenii statelor membre UE care lucreaza in Romania ocupa, in general, functii de conducere sau pozitii cheie in organigrama societatilor comerciale, iar cel mai mic salariu pe care il castiga este de cel putin trei ori mai mare decat salariul minim la unui roman, adica 1077 de lei. Aproape o treime dintre strainii din Romania lucreaza in activitati de comert, alti 30% in activitati de productie si 20% in servicii. De asemenea, un numar relativ mare de straini activeaza in domeiul cultural, in fundatii sau asociatii umanitare.

Conform studiului dat publicitatii  marti, in 2005, peste doua treimi dintre stainii proveniti din state membre UE au obtinut un salariu minim impus de lege, adica cel putin salariul mediu pe economie, in timp ce peste zece procente au obtinut salarii cuprinse intre 5.000 si 65.000 de lei.

Pentru a incadra un strain dintr-un stat nemembru UE, angajatorul roman trebuie sa cheltuiasca aproximativ 1.700 de lei, adica 400 de euro, reprezentand recunoasterea diplomei de studii, tariful si taxa pentru obtinerea permisului de munca, taxa pentru eliberarea permisului de sedere, etc. Pentru un muncitor din UE, taxele se ridica la aproximativ 1.100 de lei, echivalentul a 300 de euro.

Conform datelor studiului, in prezent, in Romania lucreaza peste 7.000 de muncitori straini, desi contingentul aprobat pentru 2006 a fost de 10.000 de persoane, ceea ce reprezinta 0,2% din forta de munca din Romania. Dintre acestia, un sfert provin din tari membre UE, restul fiind din Moldova, Turcia, China sau Rusia.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, cu ocazia lansarii studiului, ca muncitorii straini nu reprezinta un pericol real pentru piata fortei de munca interna. Potrivit oficialului MMSSF, chiar daca lucratorii  straini nu reprezinta inca o amenintare, companiile din Romania ar trebui sa incerce sa angajeze romani pentru ca dupa aderare piata fortei de munca se va schimba. Ministrul a mai spus ca, dupa valul de integrare in UE din 2004, in nici unul dintre statele nou intrate in Uniune nu s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de angajati straini.

Studiul "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri" a fost realizat, in perioada 5-31 august, pe un esantion de 1.403 persoane selectate aleatoriu, iar marja de eroare este de plus/minus 3%. Studiul a fost comandat de Ministerul Muncii si a fost realizat de Facultatea de Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Oradea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: