BCE vrea sa atenueze impactul ratelor dobanzii asupra bancilor

Data publicarii: 19-02-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana ar putea anunta noi decizii pentru a atenua impactul ratelor negative ale dobanzilor asupra institutiilor financiare, daca va decide la urmatoarea sedinta de politica monetara sa adopte noi masuri de stimulare, a afirmat vineri vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, transmit Bloomberg si Reuters.

"Analizând ce putem face dacă decidem să adoptăm noi măsuri de relaxare a politicii monetare, va trebui să diminuăm efectele acestor măsuri asupra băncilor, așa cum au făcut alte state. Pe ansamblu, efectele politicii BCE asupra băncilor sunt pozitive", a declarat Vitor Constancio la un eveniment desfășurat la New York.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.

Investitorii și șefii băncilor din zona euro sunt îngrijorați de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilității pe termen lung.

De asemenea, Vitor Constancio a explicat că dacă deteriorarea perspectivelor economice va determina BCE să amâne revenirea la ținta de inflație de aproape 2%, atunci Consiliul guvernatorilor BCE "ar putea foarte bine decide să acționeze".

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ. următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.

Sursa: Agerpress