Lagarde este ingrijorata de incertitudinile privind soliditatea Uniunii Europene

Data publicarii: 21-02-2016 | Economie

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a exprimat duminica ingrijorarea fata de "incertitudinile care exista in ceea ce priveste soliditatea Uniunii Europene" si a avertizat in legatura cu posibilul impact al acestora asupra investitiilor, relateaza agentia EFE.

În declarațiile pentru publicația "Le Journal du Dimanche" (JDD), Lagarde consideră, de asemenea, o sursă de îngrijorare "discuțiile privind apartenența Marii Britanii (la UE) și dificultatea apărută în momentul coordonării unei strategii în materie de primire a refugiaților".

"La nivel economic, ceea ce ne interesează este eliminarea incertitudinilor. Actorii economici nu investesc, nu încheie contracte, nu sunt interesați de un proiect în perioada de incertitudine. Asta este valabil atât pentru Europa cât și pentru alte țări", a spus Lagarde.

Fostul ministru francez de finanțe și lider al FMI din 2011, al cărui mandat tocmai ce a fost reînnoit pentru cinci ani, a precizat că "întârirea proiectului european în domeniul economic, bancar și bugetar, în particular în zona euro, va fi favorabilă pentru stabilitate și, de asemenea, pentru creștere".

Lagarde a vorbit, de asemenea, și despre "orgoliul de a fi realeasă în fruntea instituției".

"Când mi-am asumat această responsabilitate, în urmă cu cinci ani, se spunea: din nou un european ce va favoriza europenii. Eram convinsă că trebuia să trec peste asta și să lucrez pentru toată comunitatea internațională. Cred că am reușit".

Sprijinul primit de la China, Brazilia, Rusia sau țările africane "sunt răspunsul la această prioritate pe care am urmărit-o", a spus Lagarde pentru JDD, subliniind, totodată, că și premierul grec, Alexis Tsipras, cu care spune că are o relație "francă, respectuoasă, cordială", i-a oferit sprijinul.

Prioritățile pentru următorii cinci ani sunt, după spusele sale, ca FMI să ofere membrilor săi "servicii mai bune, să-i asculte mai bine, să anticipeze mai bine", așa cum au cerut aceștia, și "evaluări externe".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: