Stab (GDF Suez): Romania nu are nevoie de centrale mari, precum reactoarele 3 si 4 sau hidrocentrala Tarnita

Data publicarii: 23-02-2016 | Economie

Romania nu are nevoie de noi centrale mari, precum reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala Tarnita sau proiectul unui nou grup de 1.000 de MW la Rovinari, ci viitorul apartine centralelor mici, a declarat, marti, directorul general al GDF Suez Romania, Eric Stab.

"Piața de energie trece prin schimbări majore, descentralizare, decarbonizare, digitalizare și dereglementare. Ideea este că trebuie să fie totul cât mai simplu, astfel încât clienții casnici să înțeleagă acest business. Crește eficiența energetică, deci scade consumul, iar noi trebuie să venim cu noi soluții", a spus Stab, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

Potrivit acestuia, consumatorii încep să devină propriii producători de energie.

"În UE, multe centrale se închid, în special cele termo, care nu mai sunt competitive. În plus, se merge spre centrale mai mici. În trecut se vorbea în gigawați, aceasta era scara centralelor. Apoi, anii trecuți, s-a trecut la megavați, iar acum, cu descentralizarea, vorbim de kilovați", a spus oficialul GDF Suez.

Întrebat ce crede despre proiectele mari pe care România vrea să le construiască, precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița și centrala de 1.000 de MW de la Rovinari, Stab a arătat că este sceptic cu privire la realizarea acestora.

"E o bună întrebare de ce România continuă să construiască centrale mari, de 1.000 MW. Nu cred în aceste proiecte mari, pentru că nu cred că avem nevoie de ele și este greu să găsești pe cineva care să investească miliarde de euro în acest climat. Sunt sceptic că aceste proiecte se vor realiza. Mai degrabă cred în centrale mici, descentralizate, că hotelul unde ținem conferința va putea avea propria centrală, spre exemplu", a susținut Stab.

El a adăugat că statul trebuie să recâștige încrederea investitorilor, după ce sectorul regenerabilelor a fost puternic lovit de multiplele schimbări legislative.

"Este vremea ca statul să recâștige încrederea investitorilor, în condițiile în care sectorul energetic are nevoie de investiții de 3-4 miliarde de euro anual", a amintit șeful GDF Suez.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: