Moldova, cea mai saraca regiune a Uniunii Europene

Data publicarii: 24-11-2006
"Moldova va fi cea mai saraca regiune din toata Europa, dupa aderarea la UE", a afirmat ieri Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata - GEA, cu ocazia prezentarii celui de-al patrulea raport privind competitivitatea. Chiar si Capitala, care este cea mai dezvoltata regiune, va avea un produs intern brut pe cap de locuitor (PIB/locuitor) aflat la doar putin peste jumatate fata de media europeana, a mai aratat Voinea. Aceasta medie va scadea, ca urmare a integrarii Romaniei si Bulgariei. Nici in privinta productivitatii datele statistice nu sunt imbucuratoare.

Romanii muncesc mai mult si pe bani mai putini decat restul europenilor.Cinci regiuni romanesti sunt aflate intr-un nedorit top 10 al celor mai slab productive regiuni europene. Astfel, castigurile medii orare sunt de circa 1,9 euro / ora in Moldova si 2,3 euro / ora in Regiunea de Sud-Vest.

Prezenta la lansarea raportului GEA, reprezentantul Bancii Mondiale, Arabela Aprahamian a subliniat ca "Romania pierde constant la capitolul productivitate, comparativ cu celelalte state membre. Provocarea cea mai mare pe care noi o sesizam este legata de mixul de politici nationale. Stim ca exista o politica industriala a Romaniei, una de export, exista si un plan national, dar cum se sprijina aceste politici unele pe altele", s-a intrebat retoric Aprahamian. Ea a mai spus ca in acest moment se lucreaza la elaborarea unui document legat de solutii privind politicile de crestere a competitivitatii, pentru ca aderarea la structurile europene sa nu prinda tara noastra pe un picior gresit.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: