Top 10: jafuri de arta

Data publicarii: 28-11-2006
Top 10: jafuri de artaRecuperarea recenta a tabloului de Goya de catre FBI a adus din nou la lumina un nou subiect sensibil si anume furturile de arta, care au depasit deja ca valoare sute de milioane de dolari, aflam din cotidianul Ziua. Dupa ce au recuperat tabloul lui Goya, agentii FBI au explicat ca acesta a fost abandonat de hotii care si-au dat seama "ca era prea fierbinte" ca sa-l poata pastra, mai ales ca fusese pus pe lista "celor mai cautate obiecte de arta din lume". Aceasta lista FBI a "Most wanted" include si jaful de la muzeul Isabella Stewart Gardner, din Boston, de unde, in 1990, au disparut o serie de picturi semnate de monstri sacri ai artei, ca Rembrandt si Vermeer.

Bonnie Magness-Gardiner, directorul departamentului FBI care se ocupa de jafurile din lumea artei, a declarat ca nu este neobisnuit ca un caz de acest gen sa fie solutionat dupa mai multi ani: "arta nu se devalorizeaza niciodata, dimpotriva, devine din ce in ce mai valoroasa. De cele mai multe ori, pentru o perioada, operele de arta sunt ascunse de catre hoti si nu apar pe piata neagra decat dupa ani buni, sau dupa ce un membru al familiei sau din anturajul sau face un pas gresit".

Una dintre picturile de pe lista FBI, un Caravaggio, lipseste inca din anul 1969, insa agentii federali afirma ca punerea acestuia in "top 10" a celor mai cautate tablouri va ajuta si la depistarea sa.

"Am pus acest top "most wanted" si pe Internet, astfel incat publicul sa le vada si sa ne poata oferi orice informatie, cat de mica, este esential in ancheta".

De cand FBI a intocmit acest top, in 2004, peste 850 de obiecte de arta (care valorau peste 65 de milioane de dolari) au fost recuperate.

Unul dintre cele mai faimoase jafuri de pe lista FBI este cel de la muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. La ora 1:24 a.m., pe data de 18 martie 1990, hotii au dat lovitura la muzeul de arta. Cel mai mare jaf din lumea artei comis in istoria Statelor Unite a ramas inca nerezolvat. A fost oferita o recompensa de nici mai mult nici mai putin de cinci milioane de dolari. Valoarea picturilor furate (realizate de Vermeer, Rembrandt, Flinck si Manet) depaseste suma de 300 de milioane de dolari. Cel mai valoros tablou disparut este "Concertul" lui Vermeer.

Citeste tot articolul in Ziua

Ultimele stiri pe BankNews.ro: