Bancherii admit: Avem credite mult mai scumpe ca in UE

Data publicarii: 28-11-2006
Bancherii recunosc ca dobanda la creditele din Romania este mult peste media europeana, insa dau vina pe Banca Nationala a Romaniei si pe "costurile ascunse", aflam din cotidianul Gandul. "Dobanzile si comisioanele sunt foarte ridicate la noi fata de media europeana. Asta si datorita inflatiei, insa, putem discuta si despre costurile impuse de BNR - ma refer la rezervele minime obligatorii - sau despre costurile interne ale bancii. Nici nu va inchipuiti de pilda cat de mult cheltuie o banca pentru pastrarea arhivelor de credite", a afirmat ieri Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

El mai spune ca una din consecintele nivelului ridicat al dobanzilor este si slaba competitivitate a firmelor romanesti."Daca se finanteaza scump e clar ca vor incerca sa faca economii la plata salariilor sau sa recupereze costurile vanzand mai scump produsul. Aceasta situatie trebuie sa se schimbe", a mai explicat seful Bancpost. In opinia lui, solutiile ar putea veni fie prin scaderea inflatiei, fie din scaderea costurilor interne ale bancilor.

Bogza a mai recunoscut ieri, ca si din aceasta cauza imaginea bancherului roman este cea a unui om "lacom, care exploateaza clientul" desi, spune el, daca romanii ar cunoaste toate costurile unei banci nu s-ar mai arata mirati de nivelul dobanzilor.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: