Romania a primit derogare pentru cheltuirea fondurilor SAPARD

Data publicarii: 28-11-2006
cheltuirea fondurilor SAPARDProgramul SAPARD a reprezentant un exercitiu preaderare privind capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, dar bilantul prezentat de reuniunea Comitetului de Monitorizare a programului SAPARD nu confirma faptul ca Romania poate cheltui sutele de milioane de euro de la UE. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora. Prin urmare, la sfarsitul anului 2006, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) trebuia sa efectueze plati pentru AFA 2004.

"Pentru ca in 2006 nu s-a reusit decat plata corespunzatoare anului 2002, Romania a solicitat si a primit derogare de la Comisia Europeana, pentru ca platile aferente lui 2004, sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2007", a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, prezent la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD.

Concret, pentru programul SAPARD Romania a primit 1, 5 miliarde de euro,din care nu a reusit sa cheltuie decat 655,6 milioane de euro. Diferenta trebuie utilizata pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.

Misiunea APDRP-ului nu este deloc usoara. In primul rand s-a vazut ca a fost imposibil sa se respecte regulile impuse de Comisia Europeana. In al doilea rand, anul viitor, Romania primeste de la Uniunea Europeana, circa 500 de milioane de euro, bani alocati pentru dezvoltare rurala aflati tot in gestiunea APDRP.

Chiar daca in perioada 2000-2006, Romania nu a reusit sa efectueze plati decat in valoare de 655,6 milioane de euro, iar la anul primeste cam tot atat, autoritatile din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), nu sunt ingrijorare pentru perioada post- adearare.

"Cu siguranta o sa fie greu si pana acum a fost, dar am dovedit ca suntem capabili sa gestionam fonduri europene", a declarat, marti, secretarul de stat din Miniaterul Agriculturii, Danut Apetrei.

La fel de dificila va fi si evaluarea tuturor proiectelor depuse in cadrul programului SAPARD, pana in primavara anului 2007, cand se vor primi proiecte pentru fondurile europene alocate dezvoltarii rurale.

Din cele aproximativ 6.500 de proiecte depuse la SAPARD pana in 2006 au fost contractate 4.200 de dosare. Evaluarea celorlalte proiecte trebuie finalizata pana cel tarziu in luna aprilie, anul viitor.

"Absorbtia fondurilor europene nu reprezinta o problema, dar ne dorim o diminuare a birocratiei astfel incat beneficiarul sa dispuna mai usor de acesti bani", a declarat Danut Apetrei. Acesta a precizat ca vor exista mai multe masuri in acesta directie printre care posibilitatea ca solicitantul sa depuna proiectul la oficiul judetean, nu la cel regional, ca pana acum.

Romania va primi 500 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro alocate de UE acestui sector, pana in 2013.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: