Persoanele cu venituri mici, cele mai indatorate la banci

Data publicarii: 29-11-2006
venituri mici ...Romanii care obtin venituri mari au apelat intr-o masura mai mica la credite bancare, titreaza Adevarul. Spre deosebire de acestia, cei cu salarii modeste au solicitat bancilor credite cat mai mari, aproape de nivelul maxim de indatorare, permis de Banca Nationala. Modul de viata al populatiei din unele orase mici si medii a condus la o indatorare mai accentuata a celor cu salarii reduse, fata de cei cu un venit mai ridicat.

Desi castiga mai putin, persoanele din regiunile mai sarace au apelat la creditele bancare pentru a-si satisface nevoile de consum. Chiar au aparut si zvonuri cum ca multi au inceput sa isi ipotecheze locuintele, pentru a beneficia de un credit de nevoi personale cat mai mare. Desi datele publicate de Banca Nationala nu surprind acest aspect, totusi, ideea ar putea fi adevarata din moment ce tot mai multe institutii de credit ofera imprumuturi de nevoi personale, pe o perioada ce se poate intinde chiar si pana la 30 ani, dar pentru care este solicitata garantarea cu o locuinta.

Totodata, o alta explicatie pentru faptul ca salariile si ratele creditelor bancare sunt invers proportionale tine de caracterul economic al zonelor respective, care sunt preponderent agricole. Astfel, unele persoane din aceste regiuni pot procura hrana de la rudele din zonele rurale. Iar banii castigati din salariu pot fi folositi in alte scopuri, cum ar fi achitarea unei rate la credit.

Vasluiul si Botosaniul, cele mai indatorate judete

Perceptia ca cele mai multe credite acordate populatiei ar fi regasite in Capitala este infirmata de datele privind evolutia creditului. Desigur, in Bucuresti este inregistrat cel mai mare volum al imprumuturilor bancare, acordate populatiei. Dar sa nu uitam ca aici sunt cei mai multi salariati, aproape 20% din intreaga forta de munca a tarii si atunci este normal ca, in Bucuresti, sa fie inregistrat cel mai mare volum al imprumuturilor pentru persoane fizice.

Ultimele date publicate de Banca Nationala arata ca, in luna septembrie, soldul total al creditelor de consum si al celor ipotecare si imobiliare a fost, in Capitala, de 2,7 miliarde euro, peste un sfert din suma inregistrata la nivel national. Dar in alte regiuni ale tarii, oamenii s-au indatorat mai mult decat cei din Bucuresti, mai cu seama cei din zonele in care castigul salarial este mai mic.

Daca ne uitam in judete precum Vaslui sau Botosani, se vede lesne ca sunt printre cele mai sarace regiuni ale tarii. Salariul mediu net variaza intre 650 si 670 lei noi. De asemenea, si productivitatea muncii este scazuta. Pentru anul curent, estimarile indica o valoare a produsului intern brut, pe cap de locuitor, de circa 2.300 euro. In comparatie, media la nivel national este estimata la peste 4.200 euro.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: