Romania colaboreaza cu Republica Moldova in domeniul supravegherii asigurarilor

Data publicarii: 30-11-2006
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Asigurarilor si Fondurilor Nestatale de Pensii (ISSA) din Republica Moldova au incheiat un Memorandum de colaborare privind cooperarea si schimbul de informatii in domeniul supravegherii asigurarilor, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. La acest eveniment, care s-a desfasurat la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, au participat, din partea Republicii Moldova, Alexandru Munteanu - directorul ISSA, si Pavel Cater - director al Biroului National Carte Verde. Partea romana a fost reprezentata de presedintele CSA, Angela Toncescu, si membri ai Consiliului.

Acest Memorandum reprezinta cadrul formal de cooperare dintre cele doua autoritati privind caile de comunicare, schimbul de informatii si asistenta in limitele impuse de lege si de reglementarile in vigoare, in scopul de a proteja interesele asiguratilor existenti si potentiali, precum si de a promova integritatea, stabilitatea si eficienta pietei asigurarilor.

Presedintele CSA, doamna Angela Toncescu, a declarat: "Piata asigurarilor din Republica Moldova, desi mica la momentul actual, are potential de crestere si, dupa toate semnalele primite, prezinta interes pentru unii asiguratori si brokeri de asigurare din Romania. Pentru o supraveghere eficienta a acelor entitati care isi extind afacerile in aceasta tara, un memorandum de colaborare intre CSA si autoritatea similara din Republica Moldova era absolut necesar".

La randul sau, domnul Alexandru Munteanu, director al ISSA, a declarat: "ISSA si-a stabilit ca principale obiective reformarea sistemului de reglementare si supraveghere a asigurarilor si alinierea legislatiei la acquis-ul comunitar, astfel incat sa fie creata o atmosfera similara pietelor din Uniunea Europeana care sa contribuie inclusiv la atragerea investitiilor straine. Putem spune ca, prin acest memorandum, Republica Moldova stabileste o relatie de colaborare nu numai cu Romania, ci implicit cu intreaga Comunitate Europeana, odata cu dobandirea de catre Romania a statutului de Stat Membru.

In baza acestui document, ISSA va putea beneficia de experienta acumulata de CSA in procesul de adaptare a legislatiei europene la specificul pietei locale".
Discutiile privind semnarea acestui memorandum au fost initiate in cursul lunii octombrie a.c., cu ocazia vizitei domnului Dan Constantinescu, Membru al Consiliului CSA, la autoritatea din Chisinau.

Redactia BankNews.ro