Respiro pentru microfirme

Data publicarii: 30-11-2006
Regimul fiscal al microintreprinderilor se va relaxa in 2007, impozitul pe cifra de afaceri va scadea de la 3% la 2%, potrivit Legii de modificare a Codului Fiscal aprobata de Parlament. De aceasta relaxare vor profita peste 400.000 de societati, inregistrate ca microfirme, aflam din Evenimentul Zilei. In schimb, Gabriel Biris, specialist in consultanta fiscala, spune ca mai mult de jumatate dintre acestea au un singur salariat, fiind infiintate pentru plata salariilor. Ca sa castige mai mult, angajatii cu venituri consistente se inregistreaza ca persoane fizice autorizate si isi incaseaza salariul prin microintreprinderea infiintata.

In felul acesta, ei scapa de plata contributiilor la asigurarile sociale si de impozitul pe salariu de 16%. Cifra de afaceri a microintreprinderii este tocmai venitul pe un an de zile, din drepturi de autor, comisioane etc. Cele mai multe microintreprinderi sunt infiintate de angajatii bancilor.

Parlamentul a scos de pe lista microfirmelor acele societati care, desi indeplinesc criteriul de a se inregistra ca atare, obtin venituri din consultanta si management peste 50% din veniturile lor totale. Finantele au avansat un proiect prin care se stipuleaza ca pentru 2007 microfirmele in cauza vor plati totusi impozitul pe cifra de afaceri urmand sa treaca la impozitul pe profit de 16% abia in 2008. Aceasta prevedere figureaza in normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal care sunt inca in dezbatere publica.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei