Comisia Europeana ar putea extinde pana la 15 octombrie termenul limita pentru efectuarea platilor directe catre agricultori

Data publicarii: 10-06-2016 | Economie

Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, intentioneaza sa prelungeasca data limita pana la care statele membre pot face plati directe in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) fara nicio reducere a ratei de rambursare de la Uniunea Europeana catre statele membre, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Prin această măsură se prelungește termenul limită până la care pot fi făcute plăți directe către agricultori, de la 30 iunie până la 15 octombrie.

Inițativa comisarului Phil Hogan este un răspuns la dificultățile cu care numeroase state membre se confruntă în prezent în finalizarea plăților înainte de termenul limită de 30 iunie. Derogarea va permite efectuarea plăților și după data de 30 iunie, fără nicio penalizare. Conform prevederilor europene, ar fi trebuit introduse reduceri de 10% pentru plățile făcute în luna iulie, 25% pentru plățile făcute în august și 45% pentru cele din septembrie.

"Aceasta este o măsură excepțională care reflectă greutățile cu care se confruntă anumite agenții de plăți în primul an de derulare a noii PAC. Pe baza discuțiilor pe care le-am avut cu mai multe state membre sunt mulțumit că această măsură vine în întâmpinarea nevoilor lor prin oferirea unei flexibilității maxime și asigurând rambursarea completă a valorii plăților lor", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Recunoscând importanța plăților directe pentru mulți fermieri și având în vedere impactul situației dificile de pe piață asupra fluxului lor de numerar, Phil Hogan precizează că această derogare nu trebuie folosită ca pretext pentru a încetini ritmul plăților și a cerut agențiilor de plăți să dea prioritate efectuării acestora, în vederea maximizării nivelul plăților făcute până la data de 30 iunie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: