AFI Europe si NCH investesc 220 milioane euro intr-un proiect comercial

Data publicarii: 30-11-2006
AFI Europe, membru al grupului Africa Israel Investments si NCH Real Estate vor construi pana in seprembrie 2008 un centru comercial si de birouri in sectorul 6, cu o investitie de 220 de milioane de euro, a anuntat joi directorul executiv al companiei de proiect Cotroceni Park SA, Reuven Havar. Compania va acoperi un sfert din costurile proiectului (25%) din surse proprii, restul de 75% urmand a fi finantate din credite bancare. Inca nu a fost selectata o banca pentru contractarea creditelor necesare. "Nu cred ca vom colabora cu o banca din Romania, ci cu una care sa lucreze in parteneriat cu o banca din Ronania, dar urmeaza sa luam o decizie in urmatoarele doua luni", a spus Havar.

Managerii de proiect au in vedere un randament al investitiei de peste 12%.

Centrul comercial Cotroceni Park se va intinde pe o suprafata de 12 hectare si va fi amplasat la intersectia dintre bd. Vasile Milea si bd. Timisoara din Bucuresti.

Centrul va avea o suprafata construita de 210.000 metri patrati, din care 75.000 de metri patrati reprezinta spatiul inchiriabil.

Cotroceni Park va cuprinde peste 250 de magazine, un hipermarket, o zona de restaurante, o sala de fitness, 20 de sali de cinema si un cinematograf IMAX (tridimensional). Ansamblul va beneficia de 2.500 de locuri de parcare.

Centrul comercial Cotroiceni Park va cuprinde trei zone distincte, respectiv Champs Elyses, cu marci din moda internationala, Oxford Street, cu produse pentru casa si familie si Via Condotti, care se adreseaza tinerilor. Cele trei zone vor fi alcatuite intr-un triunghi in al carui centru va fi dezvoltata zona de petrecere a timpului liber.

In cadrul complexului va functiona si un hipermarket din reteaua Real, care va avea o suprafata de vanzare de 7.650 de metri patrati, pe care se vor comercializa circa 36.000 de produse alimentare si nealimentare. Retailerul german a incheiat contractul de inchiriere a spatiului din cadrul complexului in urma cu trei luni.

Pana in prezent au fost incheiate precontracte pentru 60% din spatiul inchiriabil al centrului comercial, de catre retele precum Cinema City, Leonardo (700 de metri patrati), Domo (1.000 de metri patrati), Intersport, Sephora, New Life (400 de metri patrati), Fox, House of Art, Levis, Geox, Otter, Masks&Spencer (800 de metri patrati), Police, Optiplaza, Deichmann (635 de metri patrati), Naf-Naf, S. Oliver, Tosca Blu, Marionnaud etc. Inchirierile au inceput in luna mai a acestui an.

De asemenea, exista negocieri pentru ocuparea a inca 15% din suprafata.

"Chiriile pentru spatiile comerciale sunt ceva mai scazute decat nivelul mediu al chiriilor la spatii comerciale din piata", a explicat directorul executiv al companiei de proiect Cotroceni Park SA.

Investitia necesara doar pentru dezvoltarea centrului comercial se ridica la circa 160 de milioane de euro.

In urmatoarea faza a proiectului investitorii  au in vedere dezvoltarea unui parc de birouri cu o suprafata de 48.000 de metri patrati, respectiv a unui hotel de 10.000 de metri patrati. Cladirile de birouri vor fi ridicate in urmatorii trei ani.

"In prezent se desfasoara o serie de negocieri cu mai multi operatori hotelieri", a spus Havar.

Principalul avantaj al centrului comercial fata de centrul comercial pe care Anchor Group l-a deschis in apropiere in 2004 este dat de numarul mare de marci noi pe care il aduce Cotroceni Park, a mai spus oficialul companiei de proiect.

AFI Europe intentioneaza sa se extinda, in Romania, si pe segmentul rezidential si al spatiilor logistice. "Vrem sa ne dezvoltam in Romania asa cum ne-am dezvoltat si in Cehia, unde din 1997 si pana in prezent am desfasurat activitate pe segmentele rezidential, comercial, de birouri si logistic", a explicat Reuven Havar. Recent, compania a cumparat in zona Pipera-Voluntari un teren de 100.000 de metri patrati pe care intentioneaza sa dezvolte 2.500 de apartamente.

AFI Europe are in vedere orasele cu peste 200.000 de lcoitori

"In cadrul proiectului avem un parteneriat de 50%-50% cu NCH, care va functiona si in cadrul urmatoarelor noastre proiecte in Romania, daca vor dori si cei de la NCH", a mai spus Havar.

Conceptia proiectului a fost realizata de companiile de arhitectura MYS Architectures Ltd si RomProiect-IPC SA. Centrul comercial este promovat de Activ Consulting in colaborare cu Cushman&Wakefield si International-Jones Lang LaSalle.

Grupul AFI Europe desfasoara activitate pe piata complexelor de birouri, centrelor comerciale moderne, parcurilor de afaceri si proiectelor rezidentiale de lux din Europa Centrala. Din 1997, compania desfasoara activitate  in Cehia, Serbia, Romania si Bulgaria.

Compania este membra a grupului Africa Israel Investments, care functioneaza din 1934, fiind in prezent listat la bursa din Tel Aviv, cu cun capital de circa trei miliarde de dolari.

Grupul NCH Real Estate este administrat de NCH Capital INC. NCH functioneaza din 1993 pe piata Europei de est, detinand in prezent circa 750.000 de metri patrati de spatiu comercial in Bulgaria, Ucraina, Letonia, Rusia, Kazahstan si Romania.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: