Magazinele nu mai au voie sa dea rest in lei vechi

Data publicarii: 01-12-2006
Bancnotele si monedele in lei vechi vor putea fi folosite de catre populatie pana la finele anului, dar agentii economici nu mai au voie sa dea rest in vechile bancnote, se arata intr-un comunicat al BNR. De asemenea, cei care vor mai avea bancnote si monede vechi le vor putea preschimba, fara taxe si comisioane, la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit sau ale Trezoreriei Statului, aflam din cotidianul Gandul. Potrivit comunicatului Bancii Centrale, ritmul de inlocuire a vechilor insemne se va accelera accentuat in perioada urmatoare, odata cu efectuarea platilor catre institutiile de credit si catre Trezoreria Statului exclusiv in moneda noua si cu incheierea procesului de adaptare a ATM-urilor la bancnotele din noua emisiune monetara.

Inlocuirea monedelor si a bancnotelor cu valori nominale mici a fost o prioritate a BNR, cantitatile care se mai regasesc in circulatie fiind reduse, cu exceptia monedei de 100 lei, unde cifrele indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Practic, aceste monede nu mai sunt utilizate in plati, deci nu mai circula, ceea ce face imposibila inlocuirea lor de catre banca centrala.

Potrivit oficialilor BNR, procesul de inlocuire a banilor s-a desfasurat cu succes, chiar daca a mai fost nevoie de usoare ajustari impuse de evolutia conditiilor concrete de derulare.

"Nu s-au semnalat sincope sau disfunctionalitati, BNR a asigurat pietei numerar in cantitati suficiente si intr-o structura adecvata nevoilor reale ale acesteia, reusind totodata sa mentina echilibrul intre punerile de numerar nou in circulatie si retragerile de numerar vechi", se mai arata in comunicatul BNR.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: