Brexit ar putea incetini economia zonei euro (Peter Praet)

Data publicarii: 01-07-2016 | Economie

Decizia alegatorilor din Marea Britanie de a vota pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit) ar putea afecta recentele imbunatatiri inregistrate in economia zonei euro, a avertizat vineri economistul sef al BCE, Peter Praet, transmite MarketWatch.

Într-un discurs rostit la Londra, oficialul BCE a atras atenția asupra riscurilor la adresa perspectivelor economice, provocate de incertitudinile externe, inclusiv impactul Referendumului din Regatul Unit și al redresării economiei mondiale, încă fragile.

Este esențial să fie imediat stabilit un proces ordonat care să guverneze direcția către noua stare de după referendum astfel încât să permită persoanelor fizice și juridice să-și ajusteze deciziile economice la noul mediu, a explicat Praet. Acesta a adăugat că măsurile BCE de relaxare cantitativă (QE) pentru stimularea creșterii economiei și-au sporit eficiența.

Banca Centrală Europeană este ferm determinată să asigure stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro, a afirmat economistul șef al BCE.

Declarația sa vine după ce Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în iunie. Indicele prețurilor de consum a ajuns la 0,1% în iunie, după ce în mai s-a situat la minus 0,1% și în aprilie la minus 0,2%. Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Sursa: Agerpress