Primul capitalist in IT

Data publicarii: 04-12-2006
Florin Talpes este primul capitalist roman din domeniul IT. Softwin, firma infiintata de el si de sotia sa, Mariuca, are aceeasi varsta cu capitalismul romanesc: 16 ani. Florin Talpes spune ca s-a hotarat sa-si faca firma dupa ce a avut o idee de business, aflam din Evenimentul Zilei. "Asta este o problema care apare la multi. Multi zic sa-si faca o firma sa exploateze nu stiu ce facilitate. De exemplu, ca student, iti da statul o anumita suma de bani. Nu e corect asa. La inceput vine ideea de business, care in cazul nostru a fost mai degraba o stare, si dupa ce incepi sa ai contacte, sa-ti apara proiecte la orizont, atunci iti faci firma. La noi a fost ceva absolut firesc", spune Talpes.

Nici acum nu stie de unde a venit acea stare care l-a determinat sa porneasca in afaceri in primavara anului 1990. Numele companiei descrie probabil cel mai bine ce gandeau fondatorii firmei la acea data. "Soft" vine de la software si  "win" de la winner, castigator.

"Investitorul strategic"

Investitia initiala a fost in special de energie si timp, pentru ca "investitorul strategic" a fost tatal Mariucai Talpes, care le-a dat celor doi soti 300 de dolari pentru a incepe afacerea.

"Am angajat primul om in 1990. Erau colegi de-ai nostri, colegi de institut. Pana in primavara lui 1990, eu si cu Mariuca am lucrat la ITC - Institutul de Tehnica de Calcul -, acolo conducerea comunista stransese cateva mii de oameni foarte inteligenti", isi aminteste Talpes.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: