Brexit: O recesiune globala "este putin probabila" (Christine Lagarde)

Data publicarii: 07-07-2016 | Economie

O recesiune globala "este putin probabila" in pofida impactului economic al socului in urma rezultatului votului Marii Britanii de a parasi UE, a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat AFP.

Oficialul FMI a subliniat, însă, că este foarte important ca Regatul Unit și UE să stabilească rapid cadrul și calendarul pentru "despărțire", pentru a se elimina incertitudinile privind modul în care va avea loc acest eveniment.

Christine Lagarde consideră că Brexitul arată necesitatea ca UE să explice mai bine beneficiile pentru europeni și "să-i aducă la realitate" în privința instituțiilor UE.

Potrivit sursei citate, intenția Marii Britanii de a reduce taxa pe corporații pentru a compensa efectele negative ale Brexitului este doar "o cursă în jos", care ar putea afecta alte state.

"Nu credem că este foarte probabilă o recesiune globală. Efectele imediate vor fi în Regatul Unit și posibil în zona euro. Dar abordarea mea optimistă a vieții îmi spune că Brexit-ul ar putea fi un catalizator care ar putea determina o integrare economică mai profundă în UE", a declarat Christine Lagarde, la două săptămâni după Referendumul din Marea Britanie.

Șeful FMI a avertizat că incertitudinea este cuvântul cheie în privința Brexitului iar riscurile sunt cu atât mai ridicate cu cât se prelungește mai mult procesul ieșirii Marii Britanii din UE.

În 30 iunie, Gerry Rice, purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internațional, e declarat că efectele incertitudinii provocate de votul Brexit-ului vor fi încorporate în noile estimări privind evoluția economiei mondiale ce vor fi publicate de FMI în data de 19 iulie.

În luna aprilie, FMI și-a redus estimările privind evoluția economiei globale în 2016, pentru a patra oară în decurs de un an, de la 3,4% până la 3,2%, ca urmare a slăbirii cererii globale și a riscurilor geopolitice. Cea de-a cincea revizuire a estimărilor FMI pare foarte probabilă după ce săptămâna trecută Fondul și-a redus estimările privind economia americană iar un oficial de la FMI a declarat miercuri că votul din Marea Britanie va duce la o revizuire a prognozelor de creștere pentru Germania.

Sursa: Agerpress