Oameni de afaceri: Economia Turciei are o baza solida; impactul tentativei de lovitura de stat a fost minim

Data publicarii: Astazi, 19-07-2016 | Economie

Economia turca continua sa se dezvolte si, in ciuda evenimentelor din ultimele zile, pe piata economica nu s-a simtit nicio reactie negativa demna de luat in seama, au afirmat, marti, reprezentantii oamenilor de afaceri turci din Romania, intr-o conferinta de presa.

"Economia Turciei are o bază rezistentă, sănătoasă. În pofida acestei lovituri de stat eșuate, economia continuă să producă. Instituțiile economice turce își continuă activitatea. Noi, oamenii de afaceri turci, vom continua să producem și să ne aducem contribuția atât la economia Turciei, cât și la cea a României. Economia Turciei continuă să se dezvolte. Ieri, în prima zi de lucru, în ciuda evenimentelor, în piața economică nu s-a simțit nicio reacție negativă demnă de luat în seamă", au spus reprezentanții principalelor organizații de afaceri turce din România.

Cu un volum total al schimburilor comerciale de peste 4,43 miliarde euro, înregistrat la finele anului 2015, Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și al cincilea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României.

"Turcia este o țară care prezintă încredere atât din punct de vedere economic, cât și turistic. Niciun investitor străin nu și-a retras banii din bancă. Suntem o țară democratică", a subliniat Aksoy Raif, președintele Camerei de Comerț Turco — Române, filiala Constanța.

Oamenii de afaceri turci au ținut să precizeze că toate instituțiile și organele statului își desfășoară normal activitatea.

"La Bruxelles, după atentate, viața a revenit la normal după 10 zile. Noi, după șase ore, am redevenit o țară normală. Poporul a fost împotriva celor care au dat lovitura de stat. Populația nu și-a retras banii din bănci și, de aceea, lira turcească nu și-a pierdut din valoare", a spus Nazmi Dogan, președintele Asociației Întreprinzătorilor Turci Mici și Mijlocii.

Conform reprezentanților mediului de afaceri turc, cetățenii români care au legături economice cu Turcia sau cei interesați să se deplaseze în scop turistic o pot face în deplină siguranță.

România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 12 la export și pe locul 15 la import. În România erau înregistrate 14.488 de companii cu capital turc, la 30 aprilie 2016, conform ONRC, dintre care 2.228 sunt active, cu un capital social subscris de 496,88 milioane euro. Astfel, Turcia ocupă locul 16 în topul investitorilor străini din România, conform datelor ONRC.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: