Deutsche Bank este intr-o criza majora

Data publicarii: 28-09-2016 | Finante-Banci
Problemele cu care se confrunta Deutsche Bank sunt serioase iar actiunile si-au pierdut peste jumatate din valoare anul acesta. Profiturile si veniturile au scazut iar John Cryan, CEO-ul bancii a adoptat o serie de masuri la inceputul anului, masuri care nu au dus la rezultatele asteptate. Peste toate acestea, Departamentul de Justitie din SUA a amendat banca cu o suma record de 14 miliarde de dolari pentru rolul creditorului in criza din 2007. Cum cea mai mare institutie financiara se confrunta cu astfel de probleme, se ridica o serie de intrebari legate de pozitia Germaniei in aceasta situatie.
Dupa situatia din 2008, investitorii s-au bazat pe o interventie a guvernelor, in situatii de acest fel. Cum in acest week-end guvernul german a confirmat ca nu are un plan ca sa salveze banca si a exclus posibilitatea unor discutii cu Statele Unite in vederea diminuarii amenzii, valoarea Deutsche Bnak s-a prabusit si mai mult si toate bursele majore odata cu ea.
Dupa criza din 2008, s-a putut vedea efectul unei astfel de situatii in randul investitorilor. Salvarea bancii previne alte interventii din partea statului german iar, cum Statele Unite ale Americii nu este interesata de o noua criza financiara in Europa, Germania ar putea conduce o serie de discutii in cee ace priveste nivelul amenzii.
Functionarea in parametri optimi a bancilor germane are un efect pozitiv asupra zonei euro. Surplusul comercial al Germaniei este de 9% din PIB iar banii trebuie sa fie recirculati. Avand in vedere contextul economic in care se afla Deutsche Bank, nu exista mari sperante ca aceasta institutie sa supravietuiasca iar, odata cu prabusirea, efectele asupra economiei germane si europene vor fi semnificative.
Intr-un interviu acordat cotidianului "Bild”, CEO-ul bancii, John Cryan a declarat ca Deutsche Bank”indeplineste toate cerintele de capital si lucreaza din greu pentru a face acelasi lucru atunci cand exigentele vor fi mai mari”. In acelasi interviu, a declarant ca situatia este mai buna decat ceea ce se vede si ca, in ultima perioada, s-au facut o serie de avansuri in vederea imbunatatirii situatiei bancii.
Atunci cand a fost intrebat daca banca pe care o conduce are nevoie de ajutor de la stat, Cryan a declarat ca o astfel de masura nu este in planurile lor si ca nu a fost cerut ajutorul cancelarului german Angela Merkel.
Riscurile contabile ale bancii sunt mai mici decat in trecut si situatia lichiditatilor mai buna, a declarat in continuare CEO-ul. Legat de situatia locurilor de munca, presedintele Deutsche Bank s-a limitat la a mentiona ca va fi continuat programul stabilit si ca negocierile cu comitetul companiei sunt in mare masura inchise.