Timp de doi ani, BNR a sfidat legea contractelor de credit si DAE

Data publicarii: 07-12-2006
La doi ani de la intrarea in vigoare a legii privind regimul contractelor de credit acordate de banci populatiei, initiata in comun de BNR si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cele doua institutii s-au pus de acord ca legea trebuie modificata. Abia acum si-au dat seama ca niciuna dintre ele nu pot controla bancile pentru a vedea daca legea este corect aplicata si, in consecinta, sa dea sanctiuni, scrie Vasile Coman in Ghiseul Bancar. Motivul invocat de cele doua institutii: legea ambigua. Lege care prevede insa ca atat BNR cat si ANPC pot emite norme de aplicare, pentru a o face mai clara. Ceea ce nu s-a facut.

Este vorba de "Legea nr.289 din 24 iunie 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice", lege publicata in Monitorul Oficial nr. 611/6 iulie 2004 si care a intrat in vigoare dupa 6 luni, adica la inceputul lui 2005.

Principala prevedere a legii este aceea ca obliga bancile sa calculeze si sa afiseze Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care reprezinta costul total al unui credit, adica dobanda nominala la care se adauga si alte comisioane.

"Am ajuns la un acord cu BNR sa modificam aceasta lege, pentru a putea controla bancile, dar si IFN-urile, care nu existau inca in momentul adoptarii legii", a spus Irina Vasile, consilier in cadrul ANPC, cu ocazia unui seminar organizat de Finzoom.

Confom reprezentantei ANPC, necesitatea modificarii legii este data de faptul ca prevederile acesteia sunt neclare cu privire la cine trebuie sa controleze bancile pentru a vedea daca legea se aplica corect sau nu.

"Desi legea specifica clar ca BNR este cea care trebuie sa controleze bancile pentru a vedea daca aplica corect prevederile privind DAE si contractele de credit, Banca Nationala spune ca nu poate face acest lucru. Pe de alta parte, ANPC poate verifica bancile doar in baza legilor proprii, in ceea ce priveste respectarea contractelor de credit si a informarii, adica afisarea corecta a informatiilor din materialele promotionale, cu exceptia reclamelor TV si radio, ce intra sub incidenta CNA", a precizat, pentru Ghiseul Bancar, Irina Vasile.

Concluzia: timp de doi ani nimeni, nici BNR nici ANPC nu a vegheat la respectarea legii 289.

"Speram ca odata cu modificarea legii sa putem controla institutiile de credit, pentru ca BNR se pare ca nu o poate face", a adaugat Irina Vasile.

Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: