Elvetia: Ratele negative ale dobanzilor sunt "adecvate" deocamdata, in profida riscurilor

Data publicarii: 25-10-2016 | Economie

Ratele negative ale dobanzilor sunt "adecvate" deocamdata, desi efectele lor secundare arata ca politica monetara ar trebui sa revina la un moment dat la instrumente mai standardizate, a afirmat Thomas Jordan, presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), transmit Reuters si Bloomberg.

În iunie, SNB a decis să mențină atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% și minus 0,25%, precum și dobânda la depozite la minus 0,75%.

"În Elveția, ratele negative sunt în prezent indispensabile, ținând cont de nivelul scăzut al dobânzilor pe plan global și deprecierea francului elvețian. Cu toate acestea, dificultățile și efectele secundare arată clar că trebuie să avem ca obiectiv o normalizare a politicii monetare la un moment dat", a declarat la Thomas Jordan într-un discurs rostit la Basel.

SNB își menține disponibilitatea de a interveni pe piețele valutare dacă va fi necesar, apreciind că de la mijlocul lui 2015 valoarea reală externă a francului elvețian a fost pe "o traiectorie gradual descendentă", a explicat oficialul. Totuși, moneda Elveției încă este iubită de investitori, fiind considerată un refugiu în perioade de turbulențe, și rămâne "semnificativ supraevaluată", a adăugat Jordan.

Acesta susține că băncile și companiile de asigurări și-au exprimat temerile privind efectele ratelor negative ale dobânzilor, care afectează veniturile din investiții.

"Cu cât mai lungă va fi perioada în care rămân scăzute ratele dobânzilor, cu atât se vor amplifica efectele secundare și dificultățile", a avertizat Jordan, alăturându-se solicitărilor formulate de Mario Draghi, șeful Băncii Centrale Europene (BCE), privind adoptarea unor măsuri fiscale și de reglementare pentru a sprijini potențialul de creștere al economiei.

"Măsurile structurale adoptate de țările dezvoltate pot crea condiții pentru rate echilibrate ale dobânzilor pe plan global și permit băncilor centrale să înceapă un proced gradual de normalizare, care va atenua efectele secundare ale ratelor negative", a afirmat Jordan.

Acesta a avertizat că SNB ar putea reduce și mai mult ratele dobânzilor dacă va fi necesar. Șeful SNB a adăugat că așa-numiții "bani aruncați din elicopter" ("helicopter money") nu fac parte din instrumentele de politică monetară ale Băncii Naționale a Elveției și a reafirmat că instituția nu intenționează să reducă utilizarea numerarului.

"Banii aruncați din elicopter" sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci sub forma unor credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile și inflația. După ani de încercări disperate de a stimula creșterea economiei, unii bancheri și oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiștii apreciază că "banii aruncați din elicopter" ar fi o soluție în ultimă instanță.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: