Lira se apreciaza in urma deciziei Inaltei Curti de la Londra
Data publicarii: Astazi, 03-11-2016 | EconomieLira s-a apreciat semnificativ joi, ajungand la cel mai ridicat nivel din august, in urma deciziei Inaltei Curti de la Londra, conform careia prim-ministrul britanic Theresa May trebuie sa obtina acordul Parlamentului inainte de a incepe negocierile privind iesirea din Uniunea Europeana, transmit site-ul metro.co.uk, Financial Times, AP si Reuters.
Luna trecută, lira sterlină s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani.
După anunțarea deciziei, lira sterlină s-a apreciat cu 1,1%, la 1,2430 dolari, deoarece traderii au reacționat la aceste informații. Analiștii speră că decizia va întârzia procesul ieșirii din Uniunea Europeană sau va diminua capacitatea Guvernului de a iniția o ieșire dură din UE ("hard Brexit"), în urma căruia Regatul Unit ar putea pierde accesul la piața unică europeană. Se estimează că parlamentarii britanici nu-și vor da acordul dacă Guvernul intenționează să încheie un astfel de acord.
Anul acesta, lira sterlină s-a depreciat cu 17% față de dolar, cel mai semnificativ declin în rândul a 16 valute importante. Deprecierea a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale, reflectând temerile investitorilor că Regatul Unit va fi puternic afectat din punct de vedere economic în urma ieșirii din UE (Brexit).
Majoritatea parlamentarilor se pronunță în mod natural pentru rămânerea țării în UE, deși ei se vor confrunta cu o presiune intensă din partea alegătorilor pentru a vota pentru Brexit, a explicat analistul Neil Wilson, de la ETX Capital.
Potrivit analiștilor, termenii negocierilor privind ieșirea din UE vor fi determinanți pentru a se ști dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.
Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că Executivul de la Londra trebuie să obțină acordul Parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a cărui activare dă startul unei perioade de doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană pe tema Brexitului.
Executivul britanic și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Înaltei Curți și a anunțat că va face apel.
'Curtea nu a acceptat argumentul prezentat de Guvern', care considera că votul parlamentului nu este util. 'Curtea acceptă argumentul principal al reclamanților', au adăugat judecătorii, a căror decizie ar putea avea consecințe serioase în ceea ce privește continuarea procesului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Avocații reclamanților au pledat cu succes că May nu are autoritatea să recurgă la un vechi privilegiu legal pentru a-și justifica decizia de a începe negocierile pentru Brexit fără acordul parlamentului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial