Dutescu (OPPC): Pe piata de capital romaneasca exista pachete majoritare de actiuni detinute de firme offshore

Data publicarii: 24-11-2016 | Economie

Pe piata de capital romaneasca exista pachete majoritare de actiuni detinute de firme offshore, a declarat joi Cristian Dutescu, presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital (OPPC), intr-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pietei de capital.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"O chestiune care este veche pe piața de capital este verificarea beneficiarului final, acționarul majoritar. Încă avem și pe piața reglementată, pe AeRO, offshore-uri care controlează pachete majoritare. Evident că niciun investitor nu va investi fără să știe cine este proprietarul pachetului majoritar. Una dintre propuneri ar fi ca ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară — n.r.) și emitenții să primească dreptul de normă legală ca să solicite oricărei persoane care deține un pachet de peste 5-10% să comunice identitatea deținătorului final al său. Ar trebui să existe, există în Franța și trebuie să fie implementată și în România. Avem offshore-uri care controlează pachete majoritare, avem grupuri de offshore-uri care contează în adunările generale și în media apar că ar fi 1.000 — 2.000 de acționari majoritari reali, dar niciodată ASF nu poate să aibă mijloacele necesare pentru a impune sancțiuni, pentru a aduce respectivul acționar majoritar, indirect, în limitele legalității", a spus Duțescu.

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, responsabil cu piața de capital, a vorbit despre faptul că includerea României pe lista privind trecerea la statutul de piață emergentă.

"Am fost incluși recent pe o listă în care urmează să trecem la un statut superior, de piață emergentă, trecând de la cea de frontieră. Asta este fundamental. Este de fapt un semnal pe care eu îl apreciez în numele colegilor mei din sectorul pieței de capital ca o reușită a noastră a tuturor. Am parcurs un drum extraordinar de la eliminarea multor bariere. Am reușit să eliminăm zone moarte din piața de capital cum a fost cazul Rasdaq. Am reușit să trecem peste niște bariere în zona de supraveghere care țineau de modalități vechi. (...) De aici s-a văzut puterea sectorului de a trece, spre deosebire de sectorul asigurărilor, cu demnitate și cu obiectivitate peste astfel de situații. Asta a dat încredere și în componenta sectorului piață de capital, a dat încredere pieței că există feedback și există ușa deschisă la ASF pentru a discuta orice problemă. Nu înseamnă că lucrurile sunt rezolvate toate, suntem conștienți de asta", a mai spus Ursache.

Reprezentanți ai pieței de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

Dezbaterea, organizată de Agenția de PR Concord Communication, este o inițiativă privată și nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administrației Prezidențiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului piața de capital din partea organizațiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziția tuturor factorilor decidenți din administrația publică.

La eveniment au fost invitați Mircea Ursache, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București, Ionuț Manole, director general adjunct Depozitarul Central și alții.

"La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidențială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de țară și-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii și să ofere un 'fir călăuzitor' dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieței de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care își propune identificarea de căi și modele pentru dezvoltarea României. O piață de capital dezvoltată este condiția și premisa construcției unei economii bine și corect finanțate, rezistente și dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanțarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deși în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanțare — de la finanțarea prin bănci spre finanțarea prin piața de capital", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparență și de dinamică, atât companiilor respective, cât și mecanismului economic în general, iar o piață de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.   În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menținerea și continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităților de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale și/sau de orice altă natură), identificarea modalităților de atragere a publicului de retail către Piața de capital (programe de educație, înlesniri fiscale), identificarea modalităților prin care se poate susține dezvoltarea Pieței de capital autohtone (listări, programe de educație, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acționariatul BVB, sprijinul Statului în înființarea Contrapărții Centrale, reducerea taxelor ASF etc.).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: